Hollywoodul abandonează California

Putin câte putin, marile superproductii au parasit Los Angeles-ul pentru a se muta in alte state americane sau tari unde filmarile sunt mai ieftine si se platesc mai putine impozite.

Filmarile in California s-au redus anul acesta la jumatate fata de 2003; mai mult chiar, marile succese de casa ale sezonului au fost filmate departe de Los Angeles: Watchmen, in Canada, Batman: The Dark Knight, la Chicago, iar Terminator Salvation in desertul New Mexico.

Iar aceasta desi California are propriul Terminator: guvernatorul sau Arnold Schwarzenegger, noteaza ziarul El Pais.

Daca a putut pe ecrane sa salveze omenirea de dictatura robotilor, se pare ca ii este mai greu sa scoata la liman o industrie care genereaza 26 de miliarde de euro anual si angajeaza 250.000 de persoane.

Însa Schwarzenegger are deja destule probleme in acest stat pentru a se mai preocupa si de fuga caselor de film. California este in pragul falimentului, cu o datorie publica de 18 miliarde de euro.

Totusi, industria filmului ofera avantaje si incurajeaza turismul. Iar Schwarzenegger a decis sa treaca la actiune. Guvernatorul ofera reduceri de impozit studiourilor care ramân in mecca filmului.

Oferta a dat rezultate: “Un chihuahua de Beverly Hills 2” si “Naked Gun 4” sunt doua din cele 25 de filme beneficiind de aceste masuri, efective de la 1 iulie 2009.

O buna parte din aceste stimulente, care se prevede ca vor atinge 350 milioane de euro distribuite de-a lungul a 5 ani provin din celebrul plan de stimulare economica a lui Barack Obama.

Guvernul Californiei va permite o degrevare cu 20% a productiei acelor filme care vor costa intre 7 si 52 de milioane de euro.

Pentru filmele independente si cu buget scazut in care se vor investi sub 7 milioane se prevede o reducere si mai mare a impozitelor de 25%.

75% din filmari trebuie sa se faca in California si trebuie sa treaca maximumul 7 luni de la acordarea autorului la inceperea filmarilor.

Aceasta degrevare de impozite este un succes pentru Schwarzenegger, care a incercat de multi ani sa aplice aceasta masura dar s-a lovit mereu de refuzul congresului statal.

În campania electorala din 2002 el a asigurat: “Vreau sa aduc inapoi filmele. A fost mereu sursa noastra de export, iar acum canadienii ne-au furat-o”.

A trebuit sa se prabuseasca Wall Street-ul, asemeni unui film despre catastrofe, pentru ca congresmenii californieni sa-i dea dreptate.

În acest western economic, raii sunt canadienii. La sfârsitul anilor ’90 guvernul a inceput sa ofere reduceri de impozite si subventii lung-metrajelor care se filmau la Vancouver sau Toronto.

Iar producatorilor le era mai simplu sa plateasca cu dolari canadieni, mai ieftini decât cei americani.

Sute de filme au fost facute acolo, precum X-Men, Brokeback Mountain sau Capote.

La concurenta din strainatate s-a adaugat cea din propriile state: 40 de guvernatori americani ofera degrevari de impozite caselor de productie care filmeaza in respectivele state.

Unul din cei mai insistenti este Bill Richardson, din New Mexico, care vine frecvent in Los Angeles pentru a-i convinge pe executivii acestei industrii, carora le ofera masuri avantajoase, precum reduceri de impozite de 25%, imprumuturi de 10 milioane de proiect si subventii de pâna la 50% la salariile ucenicilor locali.

Biroul Cinematografiei Statului estimeaza ca filmarile au adus beneficii acestui stat de 1,4 miliarde de euro. Exodul celuloidului preocupa insa California, care acum 5 ani era scenariul a 66% din lug-metrajele filmate in SUA.

Azi a scazut la 31%. O scadere vertiginoasa accentuata de cataclismul de pe Wall Street: bancile au oprit investitiile, ia acum chir si nume sonore precum Steven Spielberg gasesc cu greu finantare.

Spielberg a anuntat recent ca a gasit capital pentru a pune din nou pe roate compania sa DreamWorks, care promite sa scoata 21 de filme in decurs de 5 ani.

Timp de 11 luni si-a cautat parteneri, in final a strâns 578,5 millones de euros, jumatate din ceea ce isi propusese anterior. Si alte studiouri mari de film trec prin momente grele.

La sfârsitul saptamânii are loc premiera in SUA a filmului “Inglorious Bastards” a lui Quentin Tarantino. Producatorul sau, Harvey Weinstein, fost responsabil la Miramax, are nevoie de un succes de casa; altminteri, asigura mai multe bloguri specializate, va trebui sa inchida noul sau studiou, The Weinstein Company.

Saptamâna aceasta, consiliul administrativ la Metro-Goldwyn-Mayer l-a concediat pe consilierul sau delegat, Harry E. Sloan, in baza planului sau de reducere a datoriilor care se ridica la 2,6 de euro si a evita falimentul.

Anul acesta MGM nu va scoate pe piata decât un remake al filmului Faime. Lui Marilyn Monroe i se atribuie o fraza care descrie risipa si lipsa de etica ce caracterizeaza marile studiouri:

“Hollywood-ul este locul unde iti platesc 1.000 de dolari pentru un sarut si 50 de centi pentru sufletul tau”. Iar aceasta in epoca de aur a anilor ’50. Acum producatorii ar putea spune ca nu isi permit nici macar cei 50 de centi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.