Rusia, gata cu highlife-ul

Recesiunea economica a modificat comportamentul de consum al rusilor, acestia reducându-si cheltuielile si incepând sa economiseasca, inclusiv in dauna exporturilor austriece, scrie ziarul austriac Die Presse.

Criza economica a dat peste cap vietile a multe familii tinere din Rusia si a modificat comportamentul de cumparare al unei intregi natiuni. Rusii cu chef de cumparat au folosit la maximum ocazia istorica de a avea la dispozitie in noul mileniu bani si posibilitati de consum.

Astazi insa ei incep sa strânga iarasi cureaua.

Cererea interna a fost prea puternic legata de veniturile din petrol si de credite iar masurile de combatere a crizei din partea statului contribuie prea putin la stimularea ei. Conform unui studiu, 63% din rusi isi reduc actualmente cheltuielile.

Din datele oficiului de statistica, in luna iunie rusii au folosit pentru consum 62% din venitul lor, in timp ce in trimestrul doi al fiecaruia din cei zece ani care s-au scurs procentajul se situa la 72%.

Totodata, in al doilea trimestru al anului in curs, cota economiilor puse la ciorap s-a dublat la 18%. Astfel de economii nu au au mai facut rusii de la ultima prabusire a rublei, in 1998, considerata cea mai mare trauma din istoria postsovietica.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul FOM, 20% din rusi sunt afectati de actuala criza inca mai puternic decât in 1998, in timp ce 13% declarau ca actuala criza ii afecteaza la fel de tare ca atunci.

PIB-ul, care a scazut in primul trimestru al anului cu 9,8%, s-a prabusit in al doilea trimestru cu 10,9%, mai mult ca niciodata. Inflatia a ramas la 12% iar expertii prognozeaza o lunga perioada de stagnare.

Dupa abundenta a venit acum rândul fricii. Daca economia se plângea de ani de zile de lipsa fortei de munca si salariile mari, acum somajul a sarit la 8,5%.

Este mai putin desigur decât in Spania sau Franta, insa asa cum releva un studiu international, realizat de universitatea economica din Moscova, nimeni nu se teme mai mult de concedieri precum rusii, un total de 57% dintre acestia considerând concedierea drept posibila, in timp ce in Franta doar 35% sunt de aceasta parere.

Pentru rusi scenariul de groaza il reprezinta lipsa sigurantei sociale si neplata salariului, asa cum se intâmpla in instabilii ani 90.

În iunie, circa 17% din angajatii companiilor mari si mijlocii se aflau in concediu fortat sau efectuau munca temporara, salariile reale scazând cu 4,6% in al doilea trimestru al anului.

Toate acestea sunt motive suficiente pentru o noua modestie.

Restaurantele din Moscova sunt astfel aproape goale, cei mai saraci rascolesc magazinele in cautare de chilipiruri iar patura mijlocie a adoptat patriotismul economic, preferinta pentru produsele interne afectând si firmele straine.

Importul a scazut in primul semestru cu 43% iar rusii vând si ei cu o treime mai putin in exterior, din cauza reducerii preturilor la materiile prime.

Exporturile austriece catre Rusia, care se cifrau intre 2002 si 2008 la 3 miliarde de euro, s-au redus si ele in primele cinci luni ale anului cu o treime, printre cauze numarându-se davalorizarea rublei si noile masuri protectioniste, precum taxele vamale mai mari.

Cuvântul de ordine este acum: “marfurile interne pe primul loc”, desi in Rusia nu se cumpara totdeauna mai ieftin.

Un zbor de la Moscova la Soci costa de exemplu la fel de mult ca un sejur all-inclusive de o saptamâna pe coasta Mediteranei.

Dat fiind insa ca o anumita patura sociala mai are inca bani, anul acesta vin in Austria aproape la fel de multi turisti rusi ca anul trecut.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.