Viticultorii români au primit 30,6 milioane euro din fondurile europene

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat plati catre viticultorii români de 30,6 milioane euro din fondurile europene alocate acestui sector, pentru alte 2,73 milioane euro fiind solicitata deschiderea finantarii la Ministerul Agriculturii, a declarat directorul general al APIA, Daniel Constantin.

Alocarea financiara a Comisiei Europene (CE) in 2009 pe cele cinci masuri de piata din sectorul viti-vinicol din România este de 42,16 milioane euro, cea mai mare suma fiind alocata masurii de reconversie-restructurare a plantatiilor de vita de vie, circa 41,2 milioane euro.

Directorul general al APIA a precizat ca platile efectuate deja numai pe aceasta masura au depasit 30,2 milioane euro.

În campania viticola 2007/2008, APIA a platit 35,1 milioane de euro pe aceasta masura, pentru 331 cereri cu o suprafata de 4.205 hectar, iar cu un an in urma circa 25 de milioane de euro.

Din datele centralizate la Centrele judetene ale APIA, pentru anul financiar 2008/2009, se estimeaza ca suma alocata initial de Comisia Europeana pe acesta masura va fi acoperita integral.

Pentru anul financiar 2009/2010 planurile de reconversie si restructurare au fost centralizate la MAPDR, totalizând 47,9 milioane euro.

Potrivit datelor APIA, in cadrul acestei masuri, beneficiarii trebui sa acorde o importanta deosebita controlului care se executa pentru verificarea respectarii bunelor conditii agricole si de mediu, in decursul a 3 ani dupa efectuarea platilor.

De asemenea, cea de-a doua masura a programului derulat in sectorul vitivicol din România “Asigurarea recoltelor de struguri pentru vin” are alocata o suma de 458.000 euro de la CE, pâna la aceasta data APIA efectuând plati de 306.300 euro.

Pe aceasta masura se acorda din fondurile europene intre 50-80% din prima de asigurare a recoltei.

În cadrul celei de-a treia masuri “Prima de defrisare” alocarea financiara din fonduri europene este e 48.900 euro, fiind platita deja in totalitate.

Pe aceasta masura viticultorii pot primi o prima situata intre 3.000 si 20.000 de euro pe hectar (media fiind de 4.000 de euro/ha in România) in functie de declaratiile de productie pe trei ani consecutivi.

O alta masura pentru sectorul viti-vinicol se refera la utilizarea mustului concentrat, APIA solicitând deocamdata deschiderea de finantare la Ministerul Agriculturii pentru 30.000 de euro dintr-un total alocat de 31.000 de euro.

Pentru campania viticola 2009/2010, APIA solicita organizarea in colaborare cu organizatiile interprofesionale din sector a unei instruiri privind detaliile aceste masuri insuficient accesata de producatorii de vin din Romania.

În ceea ce priveste masura de promovare a comertului cu vin in tari terte a fost depus un singur program, in valoare de 54.400 euro, desi alocarea financiara pe aceasta componenta este de aproape opt ori mai mare, de 425.000 de euro.

“Este vorba de programul depus de societatea Ostrovit care isi promoveaza vinurile in Thailanda, timp de 3 ani.

Pe aceasta masura au fost depuse doar doua programe ale societatilor Ostrovit si Dealul Mare, dar din pacate doar prima a indeplinit toate conditiile cerute de program”, a spus Constantin.

În prezent, România detine 200.000 hectare cultivate cu vita de vie, negociate cu UE, desi pentru producerea vinului de calitate cu denumire de origine controlata si indicatie geografica, suprafata nu depaseste 50.000 hectare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.