Cantoane silvice, scoase la vânzare: 27 bani/metrul pătrat

La începutul lunii septembrie, şase cantoane silvice din judeţul Iaşi vor fi scoase la vînzare pentru că întreţinerea lor nu mai este rentabilă pentru Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.
.

Construcţiile şi terenurile aferente sînt oferite la preţuri derizorii, de pînă la cîţiva bani pe metrul pătrat. Romsilva intenţionează să renunţe la administrarea a peste 941 de construcţii din patrimoniul propriu din mai multe judeţe ale ţării, unele cu o valoare turistică semnificativă.

La primul termen al licitaţiei, care va fi organizată în data de 4 septembrie, la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, vor fi puse spre vînzare 21 de cantoane şi construcţii silvice. Din judeţul Iaşi sînt scoase la vînzare şase active.

Obiectivele silvice ieşene sunt scoase la vînzare la preţuri de nimic, pe care şi le-ar putea permite aproape oricine. Spre exemplu, cantonul silvic de la Golăieşti, din proprietatea statului, cu o suprafaţă de 10.452 de mp, este scos la licitaţie la un preţ de 2.880 de lei, ceea ce înseamnă că metrul pătrat valorează doar 27 de bani.

În acelaşi timp, atelierul de împletituri al statului de la Paşcani, cu o suprafaţă de 12.693 de mp, este scos la vînzare contra sumei de 1.943.000 de lei, iar atelierul pentru prelucrarea lemnului din Lungani, întins pe 2.872 de mp, costă 92.000 de lei.

La vînzare mai sînt cantoanele din Măgioara (comuna Deleni) şi din localitatea Ţicău, cu preţuri de pornire a licitaţiei de 31.000, respectiv 17.000 de lei.

Deşi reprezentanţii silvici spun că decizia de vînzare a cabanelor şi a celorlalte active a fost luată pentru eficientizarea activităţii Romsilva, Federaţia pentru Apărarea Pădurilor (FAP) a criticat dur decizia şi a considerat că alte interese sînt la mijloc. Scoaterea la vînzare a acestor obiective nu este oportună şi nu face decît să alimenteze tolba speculanţilor, în contextul crizei imobiliare.

Sursa: Evenimentul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.