EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

După recesiune urmează recesiunea

0

Spre deosebire de acum câteva luni când toţi analiştii economici spuneau că lucrurile stau foarte prost, acum ne aflăm într-un moment în care experţii s-au împărţit în două tabere: cei care spun că cifrele pozitive înregistrate de curând sunt doar o perdea de fum întrucât economia este departe de a-şi reveni şi cei care spun că, dimpotrivă, criza fredonează ultimele acorduri.

.
Invitat la o masă rotundă, profesorul Paul Krugman, deţinătorul premiului Nobel în economie (foto), spune că există o mare problemă cu terminologia, în sensul că se vorbeşte fie de revenire economică fie de recesiune, aşa cum s-ar vorbi de rai şi iad.

„În realitate suntem într-un purgatoriu economic”, spune Krugman.

Pe de o parte înregistrăm creşteri ale Produsului Intern Brut, însă nu încetăm să pierdem joburi, iar rata şomajului nu încetează să crească„, argumentează Paul Krugman.

Mult mai pesimişti decât Paul Krugman sunt analistul Nouriel Roubini şi economistul Deutsche Bank, Norbert Walter, care spun că, în mod sigur, recesiunea va fi urmată de încă o perioadă de recesiune.

Într-o ilustraţie devenită deja clasică, aceea a literelor, acest lucru înseamnă că nu mai putem vorbi absolut deloc de o recesiune în formă de V sau de U.

Într-un material scris pentru Financial Times, Roubini spune că pericolul ca economia globală să înregistreze o recesiune în formă de W este din ce în ce mai mare. Roubini aduce două argumente: politicile fiscale adoptate în perioada crizei şi riscul ca preţurile din energie, petrol şi alimente să crească într-un ritm mai rapid decât cel al revenirii, relatează Capital

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.