Ghinion pentru client: 13 pagini de comisioane umflă profitul băncilor

Comisioane de deschidere a contului, de administrare, de închidere, de depunere a numerarului, pentru lucrul cu monede, ba chiar şi pentru comunicarea dobânzilor, toate sporesc considerabil profiturile băncilor

.
Lista cu comisioanele practicate de o bancă, în general, la toate produsele, ajunge să aibă nu mai puţin de 13 pagini, potrivit unei analize a ziarului Gândul, realizată pe baza informaţiilor oficiale ale instituţiilor bancare. În plus, un studiu elaborat de compania de consultanţă Capgemini arată că aproape 40% din comisioanele încasate anual de bancheri sunt pentru utilizarea numerarului,  unul dintre cele mai mari procente la nivel global.
.

Taxa anticerşetor

Unele instituţii bancare afişează pe site-ul propriu lista integral, altele preferă să ataşeze comisioanele la fiecare produs în parte, fie că este card, fie că este credit.

De exemplu, la BCR lista cu comisioanele practicate doar pentru persoane fizice are nouă pagini. Numai la capitolul conturi curente, banca are 14 taxe şi comisioane.

La Leumi Bank, documentul cu tarifele şi comisioanele practicate are 27 de pagini. De exemplu, pentru depunere, comisionul este de zero pentru sume mai mici de 500.000 lei şi de 0,25% pentru sume ce depăşesc această valoare. Lucrul cu mărunţiş nu este nici el pe placul bancherilor. Dacă cineva doreşte să depună lei sau valută, în monede metalice, comisionul la Leumi Bank este de 10%. La BCR, această operaţiune este taxată cu 1,5% la lei, în timp ce efortul funcţionarilor de la ghişeu pentru numărarea de monede metalice de valută este “răsplătit” cu 20%.

Romexterra le percepe clienţilor, pentru transmiterea prin fax sau telex a unor mesaje solicitate de client, 0,50 RON/pagină. La aceeaşi bancă, cine vrea să i se comunice dobânzile practicate pe o anumită perioadă, are surpriza să afle că acest serviciu este gratis doar până la un an, apoi între 1 şi 3 ani costă 5,00 RON/cerere, iar apoi 10,00 RON/cerere.

Integral în Gândul


loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.