O competiţie prea mare pentru resursa piscicolă din Deltă

Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), Grigore Baboianu, considera ca actualele reglementari legale in domeniul pescuitului comercial si in cel al pescuitului sportiv sunt foarte permisive, contribuind astfel al o crestere semnificativa a presiunii asupra resursei piscicole din Delta.

“Reglementarile legale actuale din pescuitul comercial si cel sportiv sunt foarte permisive si contribuie la fenomenul de braconaj din momentul de fata.

Daca reglementarile de dinainte de Ordonanta nr. 23 stabileau dreptul de a pescui pentru populatia locala de 3 kilograme pe zi de familie si stabilisem si zonele in care se puteau recolta aceste cantitati astfel incât acestea nu se suprapuneau cu zonele de pescuit comercial si exista posibilitatea unei monitorizari, in prezent nu mai exista nici o reglementare referitoare la cantitati, zona de pescuit, numar de unelte si categorii de populatie care au acces la resursa”, a declarat duminica, in timpul unei conferinte de presa, guvernatorul Baboianu.

În aceste conditii, potrivit sursei, desi studiile Institutului National Delta Dunarii (INDD) nu releva un declin al resursei piscicole in raport cu populatia din anii anteriori, presiunea asupra resursei este in continua crestere.

“Practic orice persoana care obtine o carte de identitate are dreptul sa vina la administratorul resursei si sa ceara un permis pentru pescuit familial. Desi numarul acestor permise nu depaseste 2.200, pot sa fac o apreciere ca foarte curând numarul lor va putea ajungea la 4.000-5.000.

Imaginati¬va ce presiune se dezvolta pe aceasta resursa si ce se intâmpla cu cantitatea de peste capturata, iar ca atare apare justificata parerea pescarilor ca nu mai exista resursa.

Studiile INDD nu arata un declin foarte mare al populatiilor de pesti anul ace sta fata de anii trecuti, dar exista totusi realitatea ca aceasta resursa este impartita la foarte multi beneficiari. Este o competitie mult prea mare pentru a fi si corecta in Rezervatie”, a mentionat guvernatorul Grigore Baboianu.

Potrivit sursei, din februarie 2009 pâna in prezent, au fost efectuate 2.222 de controale complexe si au fost intocmite acte de constatare a unor abateri si de sanctionare a acestora, confiscari de unelte de pescuit ilegale si de peste pescuit in conditii ilegale, aplicându-se 251 de avertismente si amenzi in valoare totala de 114.565 de lei, confiscându-se 4.207 unelte de pescuit ilegale, 1.058 de kilograme de peste, precum si o barca.

“În cadrul masurilor de imbunatatire a activitatii corpului de inspectie si supraveghere ecologica in cadrul Administratiei Rezervatiei, s-a infiintat un corp mobil de supraveghere si control tocmai pentru a crea o mobilitate mai mare de actiune.

Din pacate, au ramas fara raspuns, deocamdata, scrisorile repetate adresate Ministerului Mediului privind suplimentarea bugetului Administratiei pentru a procura o cantitate mai mare de combustibil pentru functionarea barcilor cu motor si a celorlalte mijloace de transport in vederea imbunatatirii activitatii de supraveghere si control”, se arata in bilantul activitatii guvernatorului Rezervatiei, prezentat duminica de Grigore Baboianu.

Conform alocatiilor lunare actuale, Administratia nu poate asigura mai mult de 15-20% din necesarul lunar de combustibil, fapt cu consecinte foarte mari asupra eficientei actiunilor de supraveghere si control, o alocatie de doua mai mari decât cea din prezent fiind solicitata in mod repetat de conducerea institutiei.

Potrivit sursei, mai multe societati agricole din Delta au primit in ultima perioada notificari pentru nerespectarea prevederilor autorizatiilor, in sensul ca studiile efectuate pentru desfasurarea activitatii nu cuprind si efecte ale substantelor utilizate asupra calitatii solului, autorizatia de mediu pentru societatea Agro Delta Sireasa fiind suspendata.

De asemenea, Administratia Rezervatiei a inaintat o actiune in instanta, dupa ce o firma privata, in baza unui acord de mediu fals, a obtinut din partea Primariei Crisan dreptul de a exploata nisip de pe teritoriul administrativ al comunei, aflat in domeniul public de interes national.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.