Poliţiştii se „dotează” cu whisky din bani publici, în regim de „extremă urgenţă”

Intr-o perioada de criza severa, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a cumparat, prin sistemul de achizitii publice, zeci de mii de sticle cu whisky, coniac, gin, tuica, vinuri si bere. Valoarea: 140.000 de euro numai in primele patru luni dupa aprobarea bugetului institutiei pe 2009.

.

Cele mai multe livrari au fost trimise la „depozitul din sos. stefan cel Mare nr. 7 (stadionul Dinamo)”, Hotel Excelsior Brasov, Hotel Turist Predeal si, mai spre vara, la Hotel Meridian din Mamaia, bazele de distractie ale politistilor,care, se vede treaba, se trateaza de recesiune cu bauturi fine.

Contractele sunt castigate, an de an, de aceleasi firme, iar o buna parte dintre acestea sunt atribuite prin negociere directa, pe motiv de „extrema urgenta”. Adica trebuia asigurata „continuitatea activitatii de hranire in cadrul complexurilor si bazelor de agrement”.

Whisky J. Walker 0,7 l – 300 sticle, whisky J. Daniels 0,7 l – 600 sticle, whisky Grants 0,7 l – 300 sticle, coniac Jidvei 0,7 l – 180 sticle, gin Beefeater 0,7 l – 200 sticle, tuica – 10 l,palinca – 10 l si alte sute de sticle, cu alte tipuri de bauturi alcoolice distilate, in valoare totala de 37.800 de euro, reprezinta cea mai recenta  achizitie prin licitatie publica desfasurata de Ministerul Administratiei si Internelor in luna iulie 2009.

Tot in iulie, Directia Economico-Administrativa a ministerului a mai cumparat vinuri de 21.000 de euro si bere de 11.200 de euro, impovarand si mai tare bugetul de stat. Zilele trecute, conducerea MAI se plangea ca nu mai are bani sa plateasca chiriile politistilor.

Zeci de mii de sticle de bauturi alcoolice au fost cumparate de Ministerul de Interne de la inceputul acestui an, mai precis din aprilie, adica dupa ce s-a aprobat bugetul institutiei. Locurile in care ajung aceste bauturi sunt hotelurile din bazele de distractie pe care fosta guvernare PSD le-a daruit spre administrare ministerului.

Firma Sorla SRL din Constanta, care castiga fara emotii toate licitatiile pentru tarie organizate de MAI, avea in 2003 un profit de 685.000 lei noi. Pana atunci, profitul crescuse incet, in medie, cu 100.000 lei pe an. Deodata, in 2004, profitul se dubleaza si ajunge la 1.265.000 lei, iar in 2006 atinge 2.160.000 lei.

Sorla SRL este detinuta de un personaj necunoscut, George Orlando Ghiuri, a carui sotie, Zoe, este si ea administrator. Cu un asa succes, familia Ghiuri, impreuna cu tatal lui Orlando, Dumitru Ghiuri, si-a extins aria de interes si s-a apucat de vreo doi ani si de un alt business: constructiile de imobile, prin firma Sunrise Tours SRL.

Mereu castigatoarea Sorla iese invingatoare in lupta pentru contracte si pentru ca, cel putin anul acesta, nu a concurat cu nimeni: a fost singurul ofertant si deci i-au revenit toate cele trei contracte prin care MAI a cumparat whisky, gin, coniac si alte tarii.

Sursa: România Liberă

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.