Sectorul de irigaţii, fără sprijin financiar în 2010

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Utilizatorilor de Apă din România, Viorel Nica, a deplâns luni lipsa informaţiilor referitoare la sprijinul financiar ce va fi alocat în 2010 şi a cerut Ministerului Agriculturii să prezinte o sinteză a cheltuielilor cuprinse în bugetul pe anul viitor pentru acest sector.

Prezent la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind cercetarea modului în care sunt gestionate amenajările de irigaţii şi fondurile alocate, Nica a spus că, până în prezent, nu se cunoaşte ce sprijin financiar va fi acordat în 2010 ‘nu numai pentru paza sistemului de irigaţii, ci şi pentru energia folosită’ de acesta.

El a arătat că în prezent Asociaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (AUAI) au contracte pe 500.000 de hectare, dar mai sunt altele înfiinţate pentru un milion de hectare.

‘Din păcate, acestea nu funcţionează din cauza reţelelor electrice. Conform legii, punerea în funcţiune a infrastructurii de irigat se face de la bugetul statului. ANIF ar trebui să repare tot ce este de reparat la infrastructura de irigat, iar AUAI să le preia’, a adăugat liderul Ligii asociaţiilor utilizatorilor de apă.

Potrivit sursei citate, în momentul de faţă în ţară, în sudul ţării, de la Turnu Severin până la Vaslui, nu există exploataţii de irigat în stare de funcţionare. Reprezentanţii AUAI au afirmat, de asemenea, că nu se cunosc metodele de calculare a tarifului anual de livrare a apei de către ANIF.

În ceea ce priveşte preţul cumpărării de energie electrică ieftină pentru sistemul de irigaţii, reprezentanţii AUAI au spus că au solicitat, de nenumărate ori, la MAPDR acordarea acestei facilităţi, dar răspunsul a fost năucitor.
„Am primit acelaşi răspuns şi anume dacă primeşti subvenţie, ce te interesează cât este preţul energiei”, a afirmat Viorel Nica.

De asemenea, reprezentanţii AUAI au afirmat că au solictat şi un tarif unic pentru livrarea apei în sistemul de irigaţii, în condiţiile în care doar cinci la sută din suprafaţa irigată se află în treapta cea mai de sus de pompare unde şi preţul este mai mare.

‘Am cerut ca pentru treapta a 7-a de pompare să exite o diferenţiere la subvenţie sau să se mărească cu o cotă sprijinul în funcţie de influenţe. Încă din ianuarie 2009 am solicitat ministrului Agriculturii să facă o statistică a treptelor de sus de pompare pentru introducerea unui tarif unic”, a mai menţionat reprezentantul Ligii utilizatorilor de apă.

În privinţa SNIF, reprezentanţii AUAI consideră că în caietul de sarcini privind privatizarea societăţii să se prevadă posibilitatea cumpărării de către asociaţii a utilajelor care mai sunt în funcţiune, la nivel de judeţe, după inventarierea acestora.

Preşedintele Comisiei de anchetă, Valeriu Tabără, a cerut reprezentanţilor Ligii să prezinte o situaţie cu toate problemele, dar şi soluţiile pentru sector, pentru a fi prezentate ministrului Agriculturii şi premierului în vederea sprijinirii sectorului de irigaţii în 2010.

„Nu promitem că mâine se vor rezolva problemele, dar dacă avem foarte rapid această situaţie putem să intervenim pentru urgentarea alocării acestor fonduri”, a conchis Tabără.

Comisia parlamentară care are ca obiectiv cercetarea modului în care sunt gestionate amenajările de irigaţii şi derularea programului RomAg ’98 trebuia să-l audieze luni şi pe fostul ministru al Finanţelor din guvernarea CDR Decebal Traian Remeş.
Acesta a lipsit însă de la audieri, aşa cum s-a întâmplat şi la precedentele şedinţe ale comisiei, din 5, 10 şi 18 august.

Conform datelor colectate de comisie, Remeş deţine informaţii privind derularea programului RomAg ’98 şi acordarea unei garanţii guvernamentale, pentru un contract de achiziţie a unor utilaje în valoare de peste 100 de milioane de dolari de la firma americană Transchem.

Comisia de anchetă ar trebui să îşi prezinte concluziile până în data de 13 septembrie.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.