UE publică lista companiilor aeriene care vor fi penalizate pentru poluare

Uniunea Europeana (UE) a publicat o lista cu aproximativ 4.000 de companii aeriene din lumea intreaga, care trebuie sa contribuie la lupta impotriva schimbarilor climatice incepând din 2012, si care vor fi grav penalizate pentru poluarea aeroporturilor din 27 de tari europene, potrivit AFP.

.

Emisiile poluante ale avioanelor reprezinta in prezent 3% din totalul emisiilor europene.

Ignorând opozitia majoritatii tarilor membre ale Organizatiei Internationale a Aviatiei Civile (OACI) si protestele energice ale companiilor Asociatiei Internationale a Transportului Aerian (IATA), UE a adoptat unilateral in ianuarie o noua lege.

De la 1 ianuarie 2012, toate companiile aeriene care opereaza in UE – europene sau nu – vor trebui sa-si reduca emisiile de gaze la 97% din nivelul anual de referinta (calculat pe baza unei medii a anilor 2004 – 2006). În anul urmator, plafonul va fi de 95%.

De asemenea, companiile vor plati 15% din permisul lor de poluare tarilor europene, in cadrul unei burse de schimb, restul fiind gratuit.

Un regulament publicat sâmbata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene stabileste lista companiilor vizate de aceasta lege care ar putea plati un miliard de euro, potrivit unor experti.

Aplicarea legii a fost amânata deoarece lista a fost publicata cu intârziere. Unele tari, precum Regatul Unit, au acordat un ragaz companiilor pentru elaborarea planurilor de reducere a emisiilor poluante.

Ca urmare a unor presiuni foarte puternice, Comisia Europeana a amânat pâna la toamna anuntarea plafoanelor de emisii de carbon care vor fi impuse din 2012.

Potrivit unui document preliminar al Bruxelles-ului, sectorul aerian a emis in medie in fiecare an 216 milioane tone de CO2 in perioada 2004-2006 in UE, precizeaza IATA. Acest lucru ar insemna reducerea emisiilor poluante la 210 milioane tone in 2012. Asociatia considera ca aceste cifre sunt subestimate cu aproximativ 10%.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.