Apicultorii români, între afaceri pe butuci şi accesarea fondurilor europene

0

În timp ce o parte dintre apicultorii români se plâng ca productia de miere este din ce in ce mai slaba, un alt grup al crescatorilor de albine se declara “multumiti” de rezultatele obtinute in acest an.

Astfel, cei mai nemultumiti de situatia actuala sunt apicultorii din judetul Braila, care se plâng de faptul ca bugetele mici, coroborate cu productia mica de miere, nu le mai permit intretinerea familiilor de albine pe care le detin.

Una dintre solutiile la care sunt hotarâti sa apeleze este de a-si vinde stupii chiar si la jumatate de pret.

În replica, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine Braila (ACAB), Florian Vizireanu, ii sfatuieste pe crescatorii de albine sa nu-si vânda afacerile, si recunoaste faptul ca principalele cauze ale problemelor reclamate sunt seceta, temperaturile ridicate si poluarea.

Seful ACAB a mentionat, totodata, ca “se panicheaza doar cei care vor neaparat sa se imbogateasca dintr-o lingura de miere (…)”.

Potrivit datelor centralizate la nivel local, la culesul principal de floarea soarelui, apicultorii braileni au obtinut o productie medie de 14-15 kilograme de miere pe familia de albine, fata de media de miere marfa de 40 de kilograme pe stup, obtinuta in alti ani.

În ceea ce priveste mierea de salcâm, in 2009 s-a obtinut o productie medie de 6-7 kilograme pe familia de albine, iar la rapita de 7-8 kilograme de miere pe familie.
O situatie mult mai buna au raportat apicultorii teleormaneni.

Din datele recente, obtinute de la cei aproximativ 2.000 de crescatori de albine din judet, reiese ca, in 2009, productia de miere a fost de peste 10 kilograme de la o familie de albine, valoare superioara celei consemnate in anii precedenti.

În Teleorman, apicultorii care ingrijesc aproape 30.000 de familii de albine, sunt organizati in doua cooperative, la Alexandria si Rosiorii de Vede, dintr-un total de 30, câte functioneaza, in prezent, in România.

La ora actuala, aproape 140 de apicultori din judet au depus cereri de finantare de la Uniunea Europeana, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, pentru dotari noi si moderne ale crescatoriilor, la nivelul normelor europene.

Prin acest program, timp de cinci ani, beneficiarii vor primi câte 1.500 de euro, cu conditia sporirii productiei obtinute. Si apicultorii calaraseni spun ca productia de miere de salcâm si cea din rapita, a fost mult mai buna, in 2009, comparativ cu anul trecut.
Productia medie a fost intre 12 si 13 kilograme de miere pe familia de albine.

Nu acelasi lucru pot spune, insa, despre mierea de floarea soarelui, productia la acest sortiment fiind, in opinia vicepresedintelui Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA) din Calarasi, Dumitru Ion, una foarte slaba in comparatie cu anii precedenti.

„Daca in anii trecuti obtineam peste 20 de kilograme la familia de albine, acum avem sub 10 kilograme, una dintre cauze fiind si importurile de soiuri autopolenizatoare cultivate in judet si care au secretia mica de nectar”, sustine Dumitru Ion.

Apicultorii calareseni, desi se declara multumiti atât de calitatea mierii, apreciate la export fiind sortimentele de salcâm, rapita si floarea soarelui, cât si de pretul practicat, reclama faptul ca intâmpina probleme legate de intocmirea dosarelor de subventii.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), productia de miere obtinuta, la nivel national, in primul semestru din acest an, se cifreaza la 15.003 tone, in crestere cu peste 21% fata de perioda similara din 2008, când a totalizat 12.383 tone.

Pentru 2009, estimarile ministerului de resort arata o productie de miere de 21.500 tone, cu circa 2,6% mai mare decât cele 20.945 tone obtinute anul trecut.

În România, intr-un an normal fara probleme meteorologice, sunt realizate in jur de 20.000 de tone de miere, cea mai mare pondere fiind detinuta de mierea poliflora, in proportie de 50%, urmata de mierea de salcâm – 35% si de cea obtinuta din tei, cu o pondere de 15%.

Cele mai mari productii de miere se obtin in judetele Braila, Caras Severin, Mures, Sibiu si Vâlcea.

În ceea ce priveste exporturile, cantitatea de miere româneasca trimisa peste hotare, in special in tarile Uniunii Europene, in primele 4 luni ale acestui an, se ridica la 1.898,1 tone, in crestere cu aproape 82% fata de perioda similara din 2008, incasarile depasind 5,132 milioane euro.

În aceeasi perioada din 2008, exporturile de miere au totalizat 1.043,4 tone si au adus circa 2,168 milioane euro.
Pe fondul situatiilor reclamate de catre apicultori, in perioada 28-30 august 2009, la Bucuresti, va avea loc cea de-a doua editie a Târgului International de Miere, la care si-au anuntat participarea 60 de firme, dintre care una singura va fi din strainatate, si anume din Ucraina.

Locatia aleasa pentru editia din acest an este perimetrul Fundatiei Institutului National de Tehnologie si Economie Apicola – FIITEA Apimondia, organizatorul evenimentului. Intrarea este gratuita, iar programul de vizitare este cuprins intre orele 9.00 – 18.00.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.