Cele mai secrete companii din România fac business de 1 miliard de euro din cereale

– Intr-o agricultura unde jumatate din teren este arat cu calul, trei comercianti de cereale, Alfred C. Toepfer (Germania), Cargill (SUA) si Glencore (Elvetia), fac tranzactii de sute de milioane de euro din birouri.

.
Agricultura este considerata gaura neagra a economiei, dar pentru trei companii straine inseamna afaceri de aproape un miliard de euro intr-un an cu productie buna si preturi ridicate la cereale.

Filialele locale ale gigantilor internationali Alfred. C Toepfer, Cargill si Glencore au mai putin de 300 de angajati impreuna, dar au avut afaceri de un miliard de euro anul trecut in Romania din tranzactiile cu cereale.

Alfred C Toepfer are afaceri de 8 miliarde de euro la nivel international, Cargill 3,3 miliarde de euro, iar Glencore 120 miliarde de euro.

Cele trei firme sunt insa foarte discrete, niciuna din companii nedorind sa vorbeasca despre afacerile din Romania.

„Anul trecut preturile au fost foarte mari la cereale, cu 50% mai mari decat in prezent. Traderii internationali cumpara de la producatori si in secunda doi vand, punand o cota de adaos. Producatorul este ‘hartuit’ sa vanda la recoltare la preturi mici pentru ca nu are de ales, nu are unde sa depoziteze, iar faptul ca in Romania se vinde conjunctural este un avantaj pentru comercianti. I-am facut mari prin slabiciunea noastra„, explica Culita Tarata, proprietarul TCE 3 Brazi, care cultiva cereale in Insula Mare a Brailei.

Integral în Ziarul Financiar

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.