Comercianţii de pe internet nu vor putea impune taxe în cazul rezilierii contractului

Consumatorii nu vor fi obligati sa achite costuri suplimentare precum comisioane sau taxe de reziliere, in cazul in care furnizorul denunta unilateral un contract la distanta, conform unui amendament adoptat luni (24 august 2009) de Comisia juridica a Senatului.

.

Senatorii au acordat aviz favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 65/2009 pentru modificarea OG 85/2004 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta privind serviciile financiare, aducându-i insa un amendament, formulat de vicepresedintele comisiei, democrat-liberalul Iulian Urban.

“Sa ne aducem aminte de concertul Depeche Mode, când s-au cumparat pe internet bilete, concertul s-a anulat, s-a restituit contravaloarea biletului la concertul respectiv, dar cumparatorul a platit si niste costuri suplimentare, pe care nu le-a mai restituit nimeni.

Tocmai aceasta este, de fapt, miza, ca in momentul in care cineva a facut o comanda pe internet si, independent de vointa sa, nu se realizeaza comanda – fie ca ea presupune cumpararea unor produse sau achizitia unor servicii – sa fie restituite toate costurile”, a declarat Iulian Urban.

El si-a motivat initiativa, aratând ca aceasta este menita sa ii protejeze pe consumatori de eventuale abuzuri ale furnizorilor pe latura impunerii unor taxe suplimentare pentru denuntarea unilaterala a contractelor incheiate.

Noua forma a articolului amendat prevede ca “in cazul exercitarii dreptului de denuntare unilaterala a contractului conform art. 9, consumatorului ii poate fi solicitata achitarea, fara intârzieri nejustificate, doar a cheltuielilor aferente serviciului deja furnizat, in conformitate cu clauzele contractuale, fara alte costuri suplimentare”.

OUG 65/2009 urmareste aplicarea dispozitiilor de drept intern in conformitate cu prevederile comunitare in domeniu, asigurând aceleasi drepturi si obligatii pentru toti consumatorii si furnizorii de servicii financiare din statele membre ale Uniunii Europene la incheierea si executarea contractelor la distanta privind serviciile financiare.

Senatul este prima Camera legislativa sesizata in cazul acestui proiect.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.