EUR
4,84 RON
(+0.09%)
USD
4,10 RON
(+0.08%)
GBP
5,37 RON
(-0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.26%)
BGN
2,47 RON
(+0.3%)
BYN
1,67 RON
(+0.3%)
CAD
3,08 RON
(-0.27%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,95 RON
(-0.23%)
JPY
0,04 RON
(-0.06%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,05 RON
(-0.06%)

Cum îşi pot recupera salariile angajaţii firmelor aflate în insolvenţă?

– AJOFM-urile dispun de fonduri importante pentru despăgubirea salariaţilor „ţepuiţi” de patroni, dar nimeni nu solicită aceşti bani

– Administratorii judiciari nu încurajează astfel de demersuri rapide şi eficiente deoarece… nu au nimic de câştigat!

.

Potrivit legislaţiei în vigoare, în caz de insolvenţă, salariaţii se află pe locul secund la recuperarea creanţelor de la un angajator intrat în faliment, imediat după achitarea taxelor judiciare.

Însă, din neştiinţă sau dezinteresul lichidatorului judiciar, de regulă, salariaţii nu rămân în urma înscrierii la masa credală decât cu… vechimea în muncă.

Cu toate că este în vigoare încă de la începutul anului 2007, Legea 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de Garantare pentru plata creanţelor salariale este practic necunoscută şi neutilizată.

„Până în prezent nu au depus cerere pentru achitarea salariilor restante decât lichidatorii de la «Fortus» şi «Nicolina». În acest scop s-a constituit un fond substanţial în bugetul AJOFM Iaşi, însă întrucât în cazul celor două societăţi nu s-a obţinut o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă de intrare în insolvenţă, salariaţii nu au putut intra în posesia celor trei salarii, maxim, ce se pot acorda din acest Fond, astfel că banii s-au întors la bugetul de stat”, ne-a spus Aurelia Enache, şef Birou Contabilitate Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi.

.

60 miliarde ROL aşteptă să fie încasate de salariaţii firmelor în insolvenţă

Mai mult, şi pentru anul în curs AJOFM Iaşi are în buget circa 60 miliarde ROL, la acest capitol, însă, până la ora actuală, nici un administrator judiciar nu a cerut stabilirea cuantumului creanţelor salariale suportate din Fondul de garantare pentru salariaţii angajatorului în stare de insolvenţă.

Toate acestea în ciuda faptului că în judeţul Iaşi există zeci de societăţi în cazul cărora există o hotărâre  definitivă de deschidere a procedurii de insolvenţă.

„Această lege vine în sprijinul angajatorilor, aflaţi în incapacitate de plată. Chiar dacă au conturile blocate, banii proveniţi prin Trezorerie cu scopul achitării creanţelor salariale nu pot fi popriţi şi au destinaţie unică”, a mai spus Enache.

Reprezentanţii AJOFM opinează că nici angajaţii sau sindicatele nu cunosc această lege întrucât ar putea notifica administratorul societăţii asupra acestei posibilităţi.

„Dacă angajaţii obţin prin Tribunalul Muncii o hotărâre definitivă şi irevocabilă de plată a creanţelor salariale au posibilitatea de a cere administratorului judiciar, sub sancţiune penală, obligativitatea achitării acestor restanţe. Abia în această situaţie, administratorii ar fi motivaţi să ceară suportul Fondului de garantare”, ne-a mai spus reprezentantul AJOFM Iaşi.

Expertiză grafologică împotriva statelor de plată false

Există însă şi situaţii în care angajaţii nu pot dovedi faptul că nu şi-au încasat salariile, întrucât angajatorii au depus state de plată semnate în fals.

„Dacă foştii salariaţi reclamă că nu şi-au primit remuneraţiile şi cu toate acestea, în rubrica unde trebuie trecută semnătura de încasare a salariului, apare o semnătură pe care ei nu o recunoas, pot cere în instanţă o expertiză grafologică”, ne-a precizat Cătălin Tacu, jurist în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Iaşi.

Salariaţii se înscriu la masa credală şi au statut privilegiat

Acesta ne-a mai explicat că salariaţii se pot înscrie la masa credală la fel ca oricare alt creditor, persoană fizică sau juridică.

„Conform Directivei Europene 2008/94, salariile, plăţile compensatorii şi concediile de odihnă restante sunt prioritare faţă de alte creanţe pe care le are compania intrată în insolvenţă.

Pentru aceasta, salariaţii în mod individual trebuie să ia legătura cu judecătorul sindic şi să solicite înscrierea în lista creditorilor. Din păcate, aceste proceduri sunt greoaie, iar angajaţii trebuie să se înarmeze cu multă răbdare şi tenacitate pentru a le parcurge”, ne-a declarat juristul Cătălin Tacu.

În situaţia în care angajaţii au depus plângeri la ITM sau alte instituţii, sau  au acţionat în instanţă fostul angajator, îşi pot continua demersurile de restituire a drepturilor, în paralel cu înscrierea la masa credală.

Autor:

Alina UNGUREANU, Financiarul

.


Citește și
14 Comentarii
 1. pt admin de la fost angajat spune

  Am facut si noi o sesizare catre ITM In urma acestei sesizari am primit raspuns de la ei ca au efectuat un control la TTT si ca figuram cu restante de plata din luna iunie.Din cauza neplatilor ne-am dat demisia in luna august si ne-am angajat la alta firma.
  cui trebuie sa ne adresam? unui avocat sau…?

 2. pt admin spune

  Cum se pot sesiza cei de la PRO TV? Daca ar inteveni ei cu o ancheta pe postul tv nu ar mai face Mateescu ce vrea el.Cei „mituiti” nu ar mai fi asa „tari”
  Haideti sa ne unim si sa-l bagam in piscarie pe nesimtitul ala de mateescu la puscarie acuma pana e „calda” treaba.Ajutati-ne pe toti angajatii nedreptatiti si tepuiti

 3. niucu spune

  am fost si eu angajat la acesti bisnitari,salariu nu am mai primit pe ultima luna (cel de pe cartea de munca ),se mai primea un salariu,, fara nici o acoperire fara a fi controlat care nu era trecut la finante ,pretescu era sub forma de asigurare ,bani acestea nu i-am mai vazut pe trei luni
  am intrebat pe uni pe alti cum se pute face aceste invarteli financiare nici un raspuns.
  poate stie cinevas ceva

 4. dodo spune

  tot pe aceasta tema ,salariile restante de la SC PIC sa PITESTI
  pentru toti salaritii nu s-au dat nici pana acum sunam la Pwc,
  adm judiciar spune ca au trimis actele la ITM ,intrebam la ITM-d-na jurist ne spune odata ca au fost aduse actele partial,altadata ca nu le-au adus si alta data ca de fapt nu au adus nimic decat s-au interesat ce fel de acte se cer.
  Sa nu stie oare cei de la Pwc ce fel de acte trebuie sa aduca la ITM?
  Noi stam de un an si jumatate si asteptam salariile de drept.

 5. Nikoleta deva spune

  Mateescu e un nimic…el insusi a dat dovada de acest lucru..!!!
  Am fost angajata la domnu Mateo(prea numit „tati”)=)))) Am lucrat pt acest „DOMN” 10 luni de zile,pe un asa numit salar de rahat,dintre care banii pe 3 luni nici nu i-am vazut…nici nu mai pomenesc de cartea de munca,pe care nici acum nu am vazut-o…am ajuns sa merg in fiecare saptamana, sa-mi cer (cersesc)drepturile,dar in zadar…Daca stiam acest lucru nu ma mai angajam la TTT,ma apucam direct de cersit,pt ca vorbind indirect,tot acolo am ajuns…Totusi sa nu mai vorbim de asa zisii angajati de incredere (lingai) ai lui(„tati”),care in concluzie sunt niste nenorociti…VREAU BANII MAH!!!!!….Asa ca platiti angajatii…lasati-va „Doamna Mateooo:)) parul sa creasca!! Spalati-va dreq reputatia asta,inainte sa o spalam noi de tot,noi angajatii pe care i-ati tepuit atata timp..Lumanari in „cinstea „voastra

 6. ana-maria deva spune

  Mda ce pot sa spun am lucrat la TTT(o firma de rahat)…am fost angajata la ei…in DEVA….primeam banii cand vroia domnu Mateo…zis „tati” :))…plus ca ne dadea penalizare pt. targhetu de 12 miliarde care nu a fost atins…cum poti sa crezi k TTT va atinge acest targhet :))…cand marfa nu este in acest hypermarchet :))…nu mai zic nimic de produse exppirate…oricum traiasca „TTT” :))…ERAM SLUGILE LOR…sau cobai cum vreti sa spuneti voi…nu mi-am primit salariul de pe septembrie si octombrie…si ca sa ne inchida gura…nea aruncat un fluturas p septembrie cu 200 RON…restu banilor nui mai vedem…poate ca MATEO se scalda in bani…dar noi care muncim pt el si am muncit…nu dormim pe bani…muncim pt ca avem nevoie de banii astia…eu copia dupa contract nu am primito…si eu stiu ca trebuie sa fie in 3 exemplare…unu inregistrat la ITM,unu lor…si unu mie…nu spun bine? acum vine intrebarea: UNDE ESTE CONTRACTU MEU? si nu numai eu sunt in aceasca situatie…sunt multi alti…oricum eu lam respectat pe domnul TATI…dar el singur isi strica respectu….EU vreau banii PT CARE AM MUNCIT?unde sunt in extensile doamnei ALINA ?SAU IN TIGARILE NANOTEK A LUI DOMNU MATEO…oare cine sunt cei care sunt mana dreapta a lui MATEO?AAA NISTE LINGAI…PAPAGALI…CARE ABEA ASTEAPTA SA URCE PE „TRON”…:))…STIU EU MULTI :)) HAHAHA..DAR NU VA ZIC :))….oricum le pregatesc o surpriza :))…SUCCES la toti…

 7. pirvescu adrian spune

  am lucrat la pic construct si am de recuperat salariu pe 4 luni ,se mai poate face ceva

 8. liliana spune

  eu am lukrat la mateesti in capitala k aveau 2 supermarkete in buk si pe lna octomrie nu mia mai dat banii un salariu de 850 lei toti kare au lukrat la discont market srl au lut teapa am 2 sesizari la itm bucuresti si sibiu o mizerie de femeie o dau in judekata k e gratis nu vau zis cei de la itm? sau sunatio pe tel ei eu am nr ei personal si adresa de email al ei bafta la toti

 9. fost angajat spune

  magazinele din bucuresti erau doar o acoperire pentru pentru marfa la negru din celelalte 4 magazine din tara

 10. Elena spune

  firma la care a lucrat sotul meu este in insolventa si nu lea mai platit salarile de 11 luni si de aceea si’a bagat demisia cu art. 79 /8 codul muncii ,mai poate sa’si recupereze salariile restante? Multumesc anticipat:)

 11. sorin spune

  NISTE GOLANI MAJORITATEA PATRONILOR,ASTA E CAPITALISMUL,DECAT SA LUCREZI LA PATRON MAI BN MERGI LA CERSIT IN CIMITIR,E MULT MAI SIGURA INVESTITIA,POTI PIERDE O ZI-DOUA FARA BANI,DAR NU LUNI INTREGI.Dar de vina este legislatia,CODUL MUNCII si alte LEGI care ii favorizeaza pe patroni in detrimentul angajatilor,deci cei care fac aceste legi strambe,ca doar nu s-au facut singure.Asta e fratilor,asta-i Romania,pana nu o sa fim uniti pentru a recladi aceasta tara si a implementa o legislatie corecta,nu avem ce face.Traiasca jigodiile care ne conduc,dar si cioflingarul care SE LASA prostit,caci multi mai sunt,calci pe ei !Vad ca e bn asa,adica din rau in tot mai rau!

 12. mihaela spune

  buna ziua am si eu o problema . am lucrat la un magazin alimentar din brasov ma duceam unde ma puneau dar tot degeaba . dupa vre-o doua saptamani iam aanuntat ca sunt gravida si am intrat in concediul post – natal platit cu 85% .am mers in fiecare luna leam dus concediile medicale pana am facut cele 126 de zile cum mia spus angajatorul , intre timp am nascut dar nu aveam acele 126 de zile la care angajatorul mia spus ca mai trebuie concedii am dus pana in decembrie 2012 din care am primit banii numai pe luna octombrie2012 in ianuarie 2013 restul nu stiu cand VA ROG AJUTATIMA UNDE SA MERG CA SA IMI RECUPEREZ BANI

 13. preda spune

  Buna! azi am depus la tribunalul bacau o actiune de chemare in judecata a societatii la care am lucrat ,,fiindca nu mi-a mai platit drepturile salariale de 4 luni.am atasat si raspunsul primit de la itm (raspuns favorabil)+instintarea pe care am facut-o angajatorului 9prin care i-am reamintit neplata drepturilor salariale .Intrebarea mea este cat poate dura acest proces (12.07.2013 data depunerii la tribunal).din ce am citit pe forum aceste litiigii in munca se judeca in regim de urgenta! va multumesc!

 14. zamfir florea spune

  De ani de zile asteptam sa luam ceea ce este legal sa ni se dea ,adica salariile compesatorii ,de la firma PIC din pitesti , am fost inscris la masa credala, am luat o suma de 1200 de roni pentru restante salariale si despre salarii compensatorii nu sa rezolvat nimic, ce ramane de facut? Am dat in judecata firma si nimic ,avocatul a disparut in ceata . Va rog sa mi spuneti daca mai avem vreo sansa sa recuperem sal. compesatorii comfor legii, A FOST CONCEDIERE IN MASA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata