Despăgubiri de 830.000 de lei pentru păgubiţii din „Dosarul Zahărului”

La aproximativ trei luni de la hotarirea luata in „Dosarul Zaharului”, magistratii de la Tribunalul Iasi au reusit sa-si motiveze sentinta. Si au facut-o pe parcursul a 116 pagini. Totusi, „blestemul Dosarului Zaharului” nu a incetat nici in ultima clipa.
.

Conform unor surse din cadrul instantei de judecata, in momentul in care judecatorii de la Tribunalul Iasi au ajuns la 80 de pagini, motivarea a fost pierduta, din cauza unei erori, magistratii fiind nevoiti sa o redacteze de la inceput.

Pe 14 mai, dupa 7 ani de la inceperea procesului, magistratii au dat sentinta in acest dosar, stabilind ca inculpatii – 22 la numar – sa primeasca o pedeapsa totala de 145 de ani de inchisoare, din care 132 de ani au fost cu executare.

In final, dupa contopirea pedepselor, au ramas 60 de ani de inchisoare, din care 51 de ani, cu executare. Insa multe dintre pedepse au fost date cu suspendarea executarii. Cea mai grea pedeapsa a primit-o Vasile Iftode (39 de ani), patronul firmelor I.G. Trade si Stejar Company, cel care a fost considerat principalul vinovat in acest dosar.

Acesta a fost condamnat la 5 ani de detentie, pentru asociere in vederea savirsirii de infractiuni, inselaciune, folosirea creditelor societatii in alte scopuri, bancruta frauduloasa, spalare de bani si emiterea de file cec cu date nereale sau incomplete.

Conform anchetatorilor, Iftode a incercat sa obtina monopol pe piata zaharului din Moldova, imprumutindu-se de la diverse banci. Pentru ca nu a putut acoperi dobinzile, Iftode ar fi implicat in afacere atit functionari bancari, cit si diversi oameni de afaceri apropiati lui. In motivarea sentintei, judecatorii ieseni au aratat ca toti cei implicati in dosar, fie ei inculpati sau invinuiti, aveau cunostinta de aceasta afacere ilegala.

Magistratii au specificat ca Iftode a stiut de la inceput ce face. „Din modul in care a actionat Vasile Iftode rezulta fara vreun dubiu ca a avut de la inceput reprezentarea de ansamblu a faptelor sale – s-a asociat cu ceilalti inculpati pentru obtinerea pe nedrept a acestor credite„, sint de parere judecatorii.

Judecatorii ieseni au hotarit ca partile vatamate din „Dosarul Zaharului”, sotii John si Rodica Livingstone, sa primeasca despagubiri in suma totala de 830.000 de lei. Totusi, John Livingstone a afirmat ieri ca intentioneaza sa ceara mai multi bani in faza de apel.

Sursa: Ziarul de Iasi

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.