George Copos ia creditul anului: 25 de milioane euro. În ce domenii va investi?

– Proprietarul grupului de firme Ana a contractat de la BRD-Société Générale un credit de 25 de milioane de euro, cel mai mare acordat de o bancă  unei companii autohtone în acest an.

.
George Copos a declarat pen­tru Capital că, din creditul primit de la BRD, va direcţiona o sumă de 13 milioane de euro către modernizarea a trei dintre hotelurile sale (Hilton, Crowne Plaza şi Sport).

Diferenţa de 12 milioane de euro este destinată închiderii unor împrumuturi mai vechi. „Refinanţarea unor credite este specifică marilor bănci în această perioadă. Banca dă clientului oxigen, iar creditul se transformă dintr-unul neperformant într-unul achitat la timp“, explică un analist bancar.

„Probabil că banca i-a solicitat drept garanţie foarte multe active, poate toate, şi i-a cesionat cashflowul în următoarea perioadă“, adaugă acesta.

Cele mai importante companii ale lui Copos sunt Ana Hotels şi Ana Imep. Prima a înregistrat, în 2008, o cifră de afaceri de peste 25 de milioane de euro şi un profit de circa 3,5 milioane de euro. Ana Imep, care exportă 97% din producţie, a ajuns la un rulaj de aproape 38 de milioane de euro în 2008.

„Am avut un curaj foarte mare (să iau acest credit, n.red.). Mă gândesc şi dimineaţa, şi seara cum voi cheltui aceşti bani (…) Avem o dobândă bună, dar trebuie să ne uităm la fiecare cent pe care îl investim“, afirmă Copos.

Primii bani vor fi direcţionaţi către hotelul Hilton din Capitală, al cărui parter va fi refăcut în stilul de la 1914, iar costurile vor depăşi 1,5 milioane de euro. Lucrările vor începe în noiembrie şi vor fi finalizate în martie 2010.

Alte 3,5 milioane de euro se vor îndrepta către Crowne Plaza. În primul rând, pentru „schimbarea la faţă“ a zonei publice, investiţie care va presupune, într-o primă etapă, două milioane de euro.

Va  urma construcţia unui spa, după modelul celui de la Eforie, pentru care vor fi cheltuite alte 1,5 milioane de euro. „Nu ştiu dacă va fi tot Ana Aslan, momentan se elaborează proiectul. Eu vreau să-l finalizez până la sfârşitul anului viitor“, precizează Copos.

O altă parte a banilor  din împrumut va merge la Poiana Braşov. „Vom reface în întregime hotelul Sport, care va avea şi un wellness center“, explică omul de afaceri. El spune că doreşte ca totul să fie gata la anul, în decembrie. Valoarea proiectului este de şapte-opt milioane de euro.

Integral în Capital

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.