Marian Sârbu: Raportul dintre salariul de bază minim şi cel maxim – 1 la 15

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a enumerat marţi (25 august 2009) în cursul întâlnirii cu sindicatele şi patronatele, principiile care au stat la baza elaborării proiectului legii unice de salarizare, precizând că aceasta va reglementa salarizarea tuturor categoriilor de personal plătite din fonduri publice aşa cum sunt definite în Legea finanţelor publice.

El a spus că raportul dintre salariul de bază minim şi cel maxim în cazul personalului plătit din fonduri publice va deveni 1 la 15, apropiindu-se de practicile europene, iar armonizarea sistemului de salarizare se va realiza ţinând cont de importanţa, răspunderea, complexitatea activităţii şi nivelul studiilor necesare pentru desfăşurarea muncii respective.

”Creşterile salariale necesare realizării acestui obiectiv vor avea în vedere indicatorii macroeconomici şi evoluţia indicatorilor sociali”, a spus Marian Sârbu.

El a menţionat că salariul de bază va deveni principalul element al câştigului salarial şi se va realiza prin includerea unor sporuri care au un caracter general.

Totodată, va fi creată o nouă ierarhie a salariilor de bază între domeniile de activitate în cadrul aceluiaşi domeniu în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate.

”Construcţia noului act normativ va urmări ca, la trecerea de la actualul sistem la noul sistem (…), nici o persoană să nu înregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiază potrivit actualelor reglementări.

De aceea, afirmaţii de genul că odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări scad salariile sunt absolut lipsite de orice fel de acoperire juridică şi, după aceea, şi faptică”, a declarat Marian Sârbu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.