Privatizarea Nicolina, o mare escrocherie

Am să încep cu o realitate a României. De 20 de ani, sînt foarte multe întreprinderi care au fost efectiv distruse, în sensul că statul indiferent că s-a numit FPS, FPP, Ministerul Industriilor, direcţii din ministere, APAPS, actualmente AVAS, a reuşit o performanţă incredibilă. Să radă aproape tot ceea ce s-a numit industrie„, spune Nicuşor Păduraru, preşedintele comisiei parlamentare care anchetează modul în care s-au vîndut activele şi s-a administrat patrimoniul de la SC Nicolina SA Iaşi.
.

Societatea, care în urmă cu două decenii era liderul naţional de utilaje terasiere destinate infrastructurii, ajunsă astăzi doar subiectul unor analize de natură juridică, privind modul în care s-au valorificat active, este victima unui dezinteres total al autorităţilor, amorţite în faţa unor nereguli evidente.

Autorităţile statului nu au comunicat între ele pentru a-şi clarifica deciziile de la un moment dat, legate de vînzările de active, iar acest lucru a fost foarte bine speculat de către cei care aveau interesul lor privat. Cei care au cumpărat active au cunoscut perfect mecanismele instituţionale şi, din păcate, au speculat„, spune Nicuşor Păduraru.

Ancheta comisiei parlamentare, demarată la începutul acestui an, a atins mai multe puncte critice şi a scos la iveală mai multe nereguli. Unul dintre cele mai grave este cel legat direct de vînzarea de active – două secţii de producţie ale Nicolina – către două firme: SC Concept Investment Braşov şi SC Real Estate Iaşi.

Vînzările celor două active s-au efectuat, aşa cum prevede şi legea, în baza unor caiete de sarcini, care însă au fost aproape ignorate. „Contractele încheiate ca urmare a acestor licitaţii nu au respectat caietele de sarcini. Iar acest lucru îl spun chiar documentele de la AVAS, nu îl spune comisia!

Mai mult, mandatul oferit de AVAS pentru vînzarea celor două active a fost de două ori declarat ilegal, chiar de către direcţia de control din cadrul AVAS şi nu poţi să faci o vînzare de active fără un mandat de acest gen„, explică Nicuşor Păduraru.

La începutul anului a avut loc încă o mişcare extrem de interesantă, care a scos la iveală alte aspecte dubioase. Din 2009, ANAF are posibilitatea de a iniţia vînzarea de creanţe ale statului român, iar prima cesiune de creanţe, o „onoare” pentru Iaşi, se face la Nicolina.

Cine cumpără?
Chiar una dintre cele două societăţi interesate de Nicolina. Adică Real Estate. Contractul de cesiune a fost încheiat în acest an, cu o valoare de 15 milioane de lei, dar se pare că nici în acest caz nu au fost respectate termenele de plată. În aceste condiţii ANAF ar fi putut aplica o regulă simplă: anularea contractului, pe motiv de neplată. Numai că situaţia juridică acestui contract nu este nici în prezent clară.

Demersul comisiei parlamentare de anchetă vine simultan cu o serie de noi controale şi verificări efectuate şi de alte instituţii ale statului, care par să conveargă către aceleaşi concluzii: privatizarea Nicolina s-a produs sub umbrela unor mega interese şi cu posibilul concurs al autorităţilor.

În prezent, Garda Financiară şi Curtea de Conturi lucrează la redactarea concluziilor din rapoartele lor. Acestea, precum şi datele provenind de la comisia parlamentară vor fi înaintate organelor de anchetă abilitate, precum parchetul sau DNA, pentru a se stabili dacă vor exista persoane care să fie trase la răspundere din punct de vedere penal, precum şi pentru a se stabili prejudiciul produs, dincolo de acela de a fi anihilată o întreagă structură industrială.

Sursa: Evenimentul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.