Realizarea pasajului de la Hala Centrală va costa 6 milioane de euro

Iesenii vor plati cu virf si indesat ca sa treaca pe sub bulevardul Anastasie Panu. In locul unor banale semafoare care costa citeva zeci de mii de lei, municipalitatea va cheltui zeci de milioane de lei pentru realizarea unui pasaj. Daca initial ideea unui pasaj a fost considerata una viabila, dupa descoperirea ruinelor de sub bulevard, indicatorii tehnico-economici au luat-o razna.
.
Finalizarea lucrarilor, in care au intrat pina acum peste 7,5 milioane de lei, ar avea nevoie de inca 15,4 milioane lei, fara TVA. Atit arata indicatorii rezultati din proiectul tehnic care inglobeaza in viitorul pasaj pietonal si ruinele. In total se vor cheltui in jur de 6 milioane de euro, adica in jur de 300 de garsoniere la un pret de 20.000 de euro.

Practic, municipalitatea va propune ca banii sa fie ingropati in pasajul subteran de la Hala Centrala. Suma nu acopera insa doar realizarea pasajului. Dupa doar sase ani de la inaugurare, s-a descoperit ca hidroizolatia pietei agroalimentare nu functioneaza cum ar trebui.

Exista un proiect pe ordinea de zi. L-am dat sa fie analizat la partid, sa se vada exact structura costurilor. Curge apa in piata. Trebuie refacuta hidroizolatia. Pentru a face acest lucru este nevoie de a decapa toata piata din fata Halei Centrale. Am inteles ca inca de la inceput erau probleme acolo„, a declarat viceprimarul PDL, Gabriel Grigore.

Cele mai costisitoare lucrari sint cele legate de structura de rezistenta a viitorului pasaj. Astfel, pentru aceste lucrari, municipalitatea a calculat ca ar avea nevoie de inca peste opt milioane lei. Alte aproximativ cinci milioane lei ar fi necesare pentru finalizarea lucrarilor de amenajare de la interiorul pasajului, dar si pentru punerea in evidenta a vestigiilor.

Costurile cu pasajul pot fi scazute in cazul in care se aleg alte solutii, alte materiale decit cele propuse prin proiect. Cele trei punti de acces in pasaj au fost prevazute, de exemplu, cu scari rulante. La interior vor fi amenajate si spatii comerciale pe o suprafata totala de peste 400 mp.

Sursa: Ziarul de Iasi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.