EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Rusia a desecretizat documente privind Pactul Ribbentrop-Molotov

0

Rusia a desecretizat mai multe documente ale securitatii care aveau pe ele parafa “strict secret”, in scopul de a legitimiza ocupatia sovietica impusa in conformitate cu Pactul Molotov-Ribbentrop: acordul de non-agresiune si protocoalele secrete anexate la acesta fusesera semnate exact cu 70 de ani in urma.

O culegere ce contine mai multe sute de documente care inainte erau secretizate a fost publicat recent de general-maiorul in rezerva Lvov Sotkov, care a lucrat in cadrul Serviciului de Informatii Extrene (SVR) al Federatiei Ruse, informeaza cotidianul britanic The Guardian.

Publicatia mentionata aminteste ca protocoalele anexate la Pact, in conformitate cu care avusese loc farâmitarea Poloniei si a republicilor baltice, au fost condamnate de parlamentul sovietic in 1989, fiind publicate atunci pentru prima data.

Acum insa, subliniaza The Guardian, reabilitarea Pactului Ribbentrop-Molotov pare sa fi devenit parte a ideologiei Kremlinului, care pretinde la extinderea sferei sale de interese asupra “strainatatii apropiate”, adica asupra fostelor republici ale Uniunii Sovietice, lucru confirmat si de declaratiile presedintelui rus Dmitri Medvevdev pe marginea razboiului de anul trecut purtat cu Georgia.

Potrivit SVR, documentele desecretizate ar demonstra ca URSS nu avea pe atunci alta solutie decât sa semneze Pactul de non-agresiune cu Germania fascista in august 1939, dupa ce Franta si Germania semnasera Tratatul de la Munchen privind impartirea Cehoslovaciei, tratat menit sa “calmeze” agresorul.

Dupa cum explica Sotkov, Pactul Ribbentrop-Molotov i-a permis Kremlinului sa câstige timp dupa ce Occidentul il tradase pe Stalin. Documentele desecretizate arata ca Londra si Paris “intentionau sa orienteze agresiunea lui Hitler spre Est” si erau indiferente fata de soarta republicilor baltice.

De altfel, una dintre cele mai discutabile teze ale lui Sotkov este aceea ca Estonia, Letonia si Lituania nu au ezitat sa se supuna ocupatiei sovietice. “Nu a fost nici o ocupatie”, declara autorul culegerii.

Cu toate acestea, subliniaza in final The Guardian, istorici si politicieni din republicile baltice afirma contrariul: zeci de mii de oameni au fost impuscati si trimisi in lagare de concentrare de regimul sovietic.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.