Top 10 cel mai bine plătiţi şomeri din România

Cu o rată a şomajului în creştere de la lună la lună, România este ţara în care cel puţin zece angajaţi rămaşi fără slujbă beneficiază lunar de o indemnizaţie de şomaj de două până la cinci ori cât salariul mediu pe economie.

.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a făcut public ieri “Top 10 cel mai bine plătiţi şomeri din România”, care şi-au asigurat venituri lunare între 3.262 de lei şi 7.078 de lei.

Fie că au lucrat în străinătate, şi au dreptul la o indemnizaţie rezultată din contribuţiile plătite în ţara respectivă, fie că au avut funcţii de vârf în România, ei au plătit ca angajaţi, în timp, contribuţii comparabile cu veniturile câştigate.

Din datele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă reiese că, pe lângă timişoreanul Mircea Ionescu (care ia cel mai mare ajutor de şomaj din România, de 1.700 euro) , alţi patru şomeri primesc indemnizaţii de peste 1.000 de euro, trei dintre acestea fiind virate unor bucureşteni care au lucrat în străinătate.

Timişoreanul care primeşte un şomaj de peste 7.000 de lei este urmat de un fost director al unui lanţ hotelier din Constanţa, care, după 27 de ani de muncă, primeşte o indemnizaţie de peste 5.300 de lei. Constănţeanul a mai lucrat şi într-o firmă de comunicaţii, unde avea un salariu lunar de aproximativ 40.000 de lei, potrivit informaţiilor furnizate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă.

A treia poziţie în “Top 10 cel mai bine plătiţi şomeri” este ocupată tot de un timişorean, care a fost manager într-o firmă privată şi care, pe lângă indemnizaţia fixă de 450 de lei, are dreptul la un procentaj de 10% din salariul mediu câştigat în ultimul an de muncă, adică alţi aproximativ 4.700 de lei. Astfel, a treia cea mai mare indemnizaţie de şomaj se ridică la valoarea de 5.120 de lei.

Următoarele patru locuri ale clasamentului sunt ocupate de patru bucureşteni, din sectoarele 2 şi 3. Trei din cei patru bucureşteni au lucrat în străinătate, aceasta fiind explicaţia pentru indemnizaţia de şomaj mai mare.

Potrivit lui Tiberiu Gorodea, director coordonator al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, persoanele care au lucrat în străinătate primesc timp de şase luni o indemnizaţie de şomaj consistentă, rezultată din contribuţiile plătite în ţările respective, care pot fi transferate în România, la cererea beneficiarului.

Sursa:  Business Standard

loading...

Citește și
Loading...

4 Comentarii
 1. andrea spune

  nesimtiti bine ca iau atata somaj eu in viata mea nam vazut atatia bani in mainile mele cat iau ei intro luna.si noua absolventilor ne da 300 de lei pe luma bani de somaj.cum pot sa fie asa de nesimtiti nu inteleg.rusine sa le fie!!!!!

 2. Iancu Marin Bucuresti spune

  si eu am lucrat la o firma din Finlanda din 07.01.2008 pina la 30.09.2009 normal ar trebui sa primesc ajutor de somaj european.societatea unde am lucrat platea pt mine toate taxele statului finlandez,pt ca in finlanda nu lucreaza nimeni la negru.Nu stiu cum sa procedez,DACA MAR INVATA CINEVA IAS FI RECUNOSCATOR(VA MULTUMESC)

 3. Iancu Marin Bucuresti spune

  PS Societatea unde am lucrat se numeste HOLMING WORKS KANKAANPAA FINLAND

 4. tudor spune

  Daca timisoreanul Mircea Ionescu are un somaj asa de mare, de ce se afla in proces cu cei de la „somaj”. Oare i s-au luat banii inapoi?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.