EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

„Tunul” de la Kia Bacău – jaf premeditat, cu „Leumi Bank” complice?

– INCOMPETENŢĂ SAU COMPLICITATE? „Leumi Bank” a creditat dealerul auto „Alti Motors” Bacău pe baza „garanţiilor” constând în cărţi de identitate ale unor autoturisme vândute de firmă cu multe luni în urmă

– Şi importatorul „Kia Motors” a fost ţepuit de dealerul din Bacău

– „Alti Motors” Bacău a oferit spre vânzare autoturismele la preţuri cu câteva mii de euro mai mici decât preţul de achiziţionare!

.

Tunul de circa 200.000 RON de la „Alti Motors” SRL, distribuitorul Kia din Bacău se pare că a fost tras cu o premeditare diabolică din partea administratorului fugar, Mihai Tincu, şi chiar cu concursul băncii Leumi, filiala Bacău.

Concret, directorul de PR şi Marketing al „Kia Motors”, importatorul mărcii în România, ne-a dezvăluit că administratorul „Alti Motors” care a fugit cu banii firmei, în jurul datei de 7 august, a cerut şi a obţinut, pe data de 27 iulie, de la „Leumi Bank”, o extindere a liniei de credit, punând ca şi gaj câteva zeci de maşini, unele dintre ele deja vândute clienţilor.

„Aici apare marea întrebare. Cu toţii ştim că în momentul în care mergem la orice bancă din lume pentru a solicita un credit, ne sunt analizate pe toate părţile bunurile pe care le depunem ca şi gaj.

Nu înţeleg cum a fost posibil ca «Leumi Bank» să accepte nişte cărţi de identitate ale unor maşini fără a cere şi dovada că respectivele bunuri aparţin într-adevăr celui care solicită împrumutul.

Nu pot să mă gândesc decât la o relaţie «specială» între Tincu şi «Leumi»”, ne-a spus Bogdan Paşa, PR&Marketing manager al „Kia Motors” Bucureşti.

Tincu practică, de ani buni, gajul cu maşini vândute

Acest fapt este susţinut şi de Viorel Aşuiencei, un păgubit din Moineşti, care a cumpărat un automobil Kia pe data de 31 iulie 2009 şi care şi-a primit cartea de identitate a maşinii abia marţi, 25 august, dar nu de la dealer, ci de la „Leumi Bank” Bacău.

„Am fost sunat de celălalt administrator, Liviu Zgoanţă, care mi-a spus să mă duc la banca «Leumi» să-mi iau actele de la maşină. Chiar astăzi, marţi 25 august, am fost la ei şi am luat actele”, ne-a povestit Viorel Aşuiencei.

Acesta a adăugat că i se pare totul „o golănie cu concursul băncii”.

„Am cumpărat cinci automobile în viaţa mea, dar niciodată nu mi-am luat actele de la o bancă. Mi s-a spus că maşina fusese pusă gaj pentru un credit, ceea ce mi se pare o mare golănie. Părerea mea este că de vină este şi banca întrucât a acceptat ca şi gaj o maşină vândută.

Am discutat cu mai mulţi păgubiţi care mi-au spus că sunt norocos pentru că ei şi-au cumpărat maşinile din februarie, alţii din octombrie anul trecut, şi nici acum nu şi-au primit cărţile de identitate”, ne-a dezvăluit păgubitul din Comăneşti.

Acest fapt duce la concluzia că Tincu practică tehnica prelungiri liniei de credit cu maşini vândute de cel puţin un an şi ar fi avut şanse să o continue mult şi bine, fără ca nimeni să se sesizeze, dacă nu ar fi decis „să-şi facă un viitor mai bun”, cu banii clienţilor şi ai firmei, probabil într-o ţară în care nu se practică extrădarea.

Importatorul „Kia Motors” se numără printre păgubiţi

Urmarea este că circa 30 de clienţi al dealerului, majoritatea din Bacău, care au cumpărat maşini de la „Alti Motors” în ultimele luni, şi-au luat autovehiculele, dar nu au primit şi cărţile de identitate.

Oamenii erau duşi cu vorba de Tincu, de la o zi la alta, „că se rezolva în curând, aveţi răbdare”, fără a le trece prin minte că actele lor sunt puse garanţie la bancă. Acum, băcăuanii nu mai „discută” decât cu lacătul de pe uşa complexului auto, în aşteptarea vreunei reacţii din partea dealerului.

Oamenii s-au plâns la noi, la importator. Cred că avem aproape 30 de plângeri. Din păcate, nu avem cu ce să-i ajutăm pe clienţi pentru că noi am livrat maşinile şi cărţile de identitate aferente”, ne-a mai spus Paşa.

Mai mult, acesta ne-a dezvăluit că şi „Kia Motors” se află în aceeaşi situaţie ca şi ceilalţi păgubiţi.

„Noi am cumpărat de la ei trei maşini aşa cum am cumpărat şi de la alţi dealeri din reţea pentru că avem foarte multe solicitări pe programul «Rabla» şi nu mai facem faţă doar cu importurile.

Concret, pe 28 mai ni s-au emis facurile, le-am achitat pe 1 iunie, ne-au trimis maşinile la Bucureşti, însă fără acte. Pentru ca, pe 27 iulie, «Alti Motors» să pună maşinile noastre drept garanţie pentru un împrumut bancar”, a mai spus responsabilul de PR al „Kia Motors”.
.

Superofertă: maşină de 13.000 euro vândută la 9.000, dar fără acte

.
Asta nu este tot. Un alt semn de întrebare apare în momentul în care aflăm că Tincu, nu se ştie dacă de unul singur sau cu concursul celorlalţi doi asociaţi, fostul fotbalist Cristian Ciocoiu şi partenerul acestuia, Liviu Boanţă, a pus la cale un plan de marketing nemaiîntâlnit în lumea auto.

În ultimele luni, a lansat o superofertă prin care a vândut maşini „Kia Cee’d” cu doar 7.000 sau 8.000 de euro, în funcţie de dotări, cu toate că le-a cumpărat de la importator cu circa 8.500 de euro, fără TVA.

„La vânzare, în showroom, maşinile acestea ajung la 9.275 euro, fără TVA, şi 11.500 euro cu TVA. Cum vă explicaţi că el le vindea ca pâinea caldă cu 7.000 sau 8.000 de euro?”, ne-a mai declarat directorul de PR şi Marketing al „Kia Motors”.

Singura explicaţie plauzibilă este că scopul lui Tincu era să facă rost de cât mai mult cash, foarte repede, fără a-i păsa de modalităţile în care ceilalţi acţionari ai firmei vor reuşi sau nu să recupereze diferenţa de cost.

Un alt indiciu că Tincu şi-a premeditat cu mare atenţie „tunul” este că poliţiştii nu i-au dat de urmă nici după circa 20 de zile de la dispariţie. Sau poate că nici nu au vrut!

.

Cât de inocenţi sunt Ciocoiu şi Zgoanţă, în afacerea dintre Tincu şi „Leumi”?

.

Dacă fotbalistul Ciocoiu a fost practic absent în relaţia dintre firma la care este acţionar şi importatorul naţional care a acordat dreptul de distrubuţie a mărcii, Tincu şi Boanţă s-au perindat prin Bucureşti la diversele întruniri ale reprezentanţilor brandului Kia.

Astfel, dacă fotbalistul a jucat mai mult cartea investitorului venit în firmă doar cu banii, fără a participa la procesul de management, Boanţă pare a se fi implicat în „bucătăria internă” a firmei. Acest fapt naşte alte semne de întrebare cu privire la relaţia dintre cei doi şi la „inocenţa” pe care încearcă să o afişeze în raport cu linia de credit şi discounturile păguboase pe care Tincu le-a practicat.

Mai mult, „Leumi Bank”, filiala Bacău, a anunţat o conferinţă de presă, la care promitea lămuriri, pentru marţi, 25 august. Între timp s-a răzgândit şi a amânat comunicarea până la o dată neprecizată… Poate până se înţelege cu Tincu ce să declare!

„Alti Motors” a intrat şi în CIP

Societatea „Alti Motors” a fost înfiinţată în anul 2004, are un capital social de 500.000 RON, împărţit astfel:

– Mihai Tincu (19.12.1966) – 30%

– Liviu-Constantin Zgoanţă (14.04.1966) – 35%

– Cristian Ciocoiu (23.11.1975) – 35%

Administrator al firmei este, de la înfiinţare, Mihai Tincu, acesta fiind singurul dintre asociaţi care deţine această funcţie.

De la începutul lunii august, firma a fost raportată cu incidente majore de plată la CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi), până la sfârşitul săptămânii trecute reuşind să acumuleze 27 de refuzuri la plată (în cazul biletelor la Ordin), în valoare totală de 97.061,35 RON.

Din dialogul purtat cu reprezentantul „Kia Motors” nu a reieşit că „Alti Motors” ar avea datorii către importator, ceea ce sugerează că, de fapt, Biletele la Ordin au fost emise pentru alţi furnizori, pentru alte produse.

Cel mai probabil achiziţionate numai cu ştiinţa lui Tincu! Ceea ce înseamnă că ne putem aştepta la şi mai multe surprize din partea acestui dealaer auto, care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de 12,4 milioane RON (aproximativ 3 milioane euro).

.

LEUMI BANK ROMÂNIA – punct de vedere oficial

În urma publicării acestui articol, LEUMI BANK a transmis către FINANCIARUL.ro punctul de vedere al băncii,  prin care recunoaşte colaborarea cu dealerul auto băcăuan (prin acordarea unui credit), dar neagă orice „complicitate” cu administratorul care a „ţepuit” firma şi cumpărătorii autoturismelor aflate în discuţie.

Concluzionând, din poziţia oficială a LEUMI BANK se desprind următoarele idei:

– banca nu a avut la cunoştină faptul că ALTI MOTORS a vândut maşinile puse garanţie

– clienţii care au cumpărat respectivele maşini trebuiau să consulte baza de date a  Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare (AEGRM – care este publică şi gratuită), unde ar fi văzut că există dreptul de garanţie  al băncii asupra autovehiculelor respective (cu specificarea inclusiv a seriei de şasiu)

În cele ce urmează redăm integral punctul de vederea transmis de LEUMI BANK România şi asumat de către Camelia Răileanu, Director Adjunct Marketing:

.

«Autovehiculele marca KIA achizitionate de la S.C. ALTI MOTORS S.R.L de catre persoanele fizice, fac obiectul contractului de garanţie reală mobiliară numarul 3728/01.09.2008 si a Actelor Aditionale ale acestuia, încheiat între Bank Leumi România S.A. – Sucursala Bacău şi S.C. ALTI MOTORS S.R.L., pentru garantarea unui credit acordat acestei societăţi de către bancă.

Garanţia reală în favoarea Bank Leumi România S.A. asupra autovehiculelor menţionate mai sus a fost înscrisă la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare (AEGRM), în conformitate cu prevederile Legii 99/1999 – Titlul VI, ce reglementează regimul juridic al garanţiilor reale mobiliare (art.28 – 29).

In conformitate cu prevederile legale, dreptul de garantie reala mobiliara asupra autoturismelor constituit in favoarea Bancii si inscris la AEGRM este opozabil tuturor tertilor de la data inscrierii. Orice persoană putea lua la cunoştinţă acest lucru prin consultarea bazei de date a A.E.G.R.M., care este publică şi gratuită şi unde este inscris dreptul nostru de garanţie reală asupra fiecarui autovehicul adus in garantia Bancii, cu specificarea inclusiv a seriei de şasiu apartinand fiecaruia dintre acestea, necesara indentificarii autoturismelor aduse in garantie.

Bank Leumi Romania S.A. a actionat independent de orice actiune intreprinsa de societatea SC ALTI MOTORS, actiune de care nu a avut cunostinta, referitor la autoturismele aduse in garantia bancii. In acest sens, specificam faptul ca vanzarea autotursimelor aduse in garantia noastra de catre S.C. ALTI MOTORS S.R.L. catre persoane fizice si incasarea pretului de vanzare-cumparare a fost efectuata de aceasta societate, prin reprezentantii sai legali, fara ca banca sa fi fost in vreun fel implicata sau informata anterior sau ulterior acestui moment.

In plus, banca a actionat de buna credinta iar documentele prezentate de S.C. ALTI MOTORS S.R.L. certificau fara dubiu dreptul societatii privind proprietatea asupra autoturismelor, respectiv acela de a dispune liber de acestea, inclusiv de a le gaja, neexistand nici un indiciu care sa puna la indoiala dreptul de proprietate al S.C. ALTI MOTORS S.R.L. Mai mult, contractele de vanzare-cumparare ale autoturismelor nu sunt documente ce pot fi consultate public, astfel incat nu exista – dupa stiinta noastra –  o modalitate obiectiva de  a verifica existenta sau nu a unor documente cu caracter integral privat.

Având în vedere că S.C. ALTI MOTORS S.R.L. nu şi-a îndeplinit obligaţiile de plată pe care le avea faţă de Bank Leumi România S.A., banca a procedat la declararea scadenţei anticipate a creditului acordat şi a început executarea silită a bunurilor aduse în garanţie, printre care se află şi autoturismele cumpărate de terti.

Din respect fata de eforturile financiare ale persoanelor pagubite de catre S.C. Alti Motors S.R.L., eforturi evidente avand in vedere criza financiara pe care o traversam, Conducerea Bancii a decis sa inmaneze cartile de identitate ale autovehiculelor in discutie catre persoanele fizice care le-au achizitionat, de buna credinta, de la S.C. Alti Motors S.R.L.

Astfel, persoanele pagubite de catre S.C. ALTI MOTORS S.R.L. Bacau – Dealer KIA au fost invitate ca, incepand cu data de 25.08.2009, sa se deplaseze la sediul Sucursalei Bacau a Bank Leumi Romania, pentru a intra in posesia Cartilor de Identitate ale autoturismelor.

Regretam situatia creata si ne exprimam deplina indignare pentru maniera in care S.C. ALTI MOTORS S.R.L. a inteles sa-si  deruleze relatiile de afaceri cu clientii sai, precum si modul in care societatea a implicat in aceasta actiune Bank Leumi Romania».

Citește și
1 Comentariu
  1. balint simona spune

    Si noi era sa fim tepuiti de acesti escroci prin februarie. Comandasem o masina in noiembrie 2007 ce trebuia sa ajunga peste 90 zile si nu a mai ajuns, pe motivul ca nu se mai fabrica (este vb de kia ceed city)sau ca nu se mai importa.La fel ca si cei tepuiti am dat banii in avans.Am reusit sa ne recuperam banii dupa lungi asteptari si reclamatii la OPC bacau.Toti de la kia bacau sunt niste escroci incepand cu directorul si terminand cu angajatele de la ghiseu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata