6 milioane hectolitri – producţia de vin din 2009

Productia de vin pentru 2009 este estimata la aproximativ 6 milioane hectolitri, in crestere cu circa 5-10% fata de media ultimilor ani, potrivit datelor anuntate, marti (25 august 2009), de Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV).

„Acest lucru se datoreaza in principal conditiilor meteo deosebit de favorabile pentru viticultura, cu perioada prelungita de insolatie si precipitatii suficiente, superioare celor din anii precedenti, mai ales in Dobrogea, dar si investitiilor din ultimii ani in reconversia si restructurarea plantatiilor viticole, o medie anuala de reinnoire de circa 3.000 ha cultivate cu vita de vie”, se arata in comunicatul PNVV transmis de directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe.

Potrivit datelor PNVV, pe zone geografice, productia medie la principalii producatori este estimata pentru zona Dobrogei la 12 tone/ha, cu 5% mai mare comparativ cu 2008, in Vrancea si Moldova – circa 8 tone/ha, in Transilvania – 8,5 tone/ha, iar in Banat – 10,5 tone/ha, in crestere cu 5% fata de 2008.

Pentru productiile medii din zona Olteniei sunt estimate 5,5 tone/ha, iar in Dealul Mare – circa 9 tone/ha, mai mare cu 5% comparativ cu 2008, desi s-a inregistrat fenomenul de grindina.
Recoltatul strugurilor pentru vin incepe in prima decada a lunii septembrie, intre 5 si 10, in functie de zona si se finalizeaza pâna la 15 octombrie.

În ceea ce priveste piata vinului, PNVV estimeaza ca aceasta se va mentine la nivelul anului 2007, in conditiile in care in ultimii ani s-a inregistrat o crestere constanta, an in care valoarea pietei totale a fost de circa 450 milioane euro.

Potrivit informatiilor furnizate de membrii Patronatului, pe fondul crizei romanii ramân consumatori traditionali de vin, piata neinregistrând turbulente majore.

Din punct de vedere al comertului international cu vinuri, pentru primele cinci luni ale anului 2009, comparat cu similar 2008, importul a scazut cu circa 72%, de la 164.193 hectolitri, la 47.560 hectolitri, iar exportul a inregistrat o scadere cu 11%, de la 60.053 hectolitri, la 53.409 hectorlitri.

Principalele piete de destinatie pentru vinul românesc sunt Germania, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Federatia Rusa, Regatul Unit al Marii Britanii, Italia, China si SUA.

În prezent, România detine 200.000 hectare cultivate cu vita de vie, negociate cu Uniunea Europeana, desi pentru producerea vinului de calitate cu denumire de origine controlata si indicatie geografica suprafata nu depaseste 50.000 hectare.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.