Boc: „Salariile mici vor creşte până în 2015, salariile mari vor fi îngheţate”

Nici un salariu in plata nu va scadea prin adoptarea Legii salarizarii unitare a bugetarilor, a declarat premierul Emil Boc, marti (25 august 2009), in debutul discutiilor cu sindicatele si patronatele pe marginea acestui act normativ.

.

Potrivit primului-ministru, legea va fi una “corecta”, care va respecta principiile stabilite si va introduce echitatea in sistemul de salarizare din sectorul bugetar.

Nici un salariu in plata nu va scadea prin adoptarea legii salarizarii unice, ci, dimpotriva, legea va realiza corecturi in sistem – aceia care se afla la baza piramidei salarizarii vor avea pâna in 2015 o crestere accelerata a salariilor, in timp ce aceia care se afla in vârful piramidei vor avea salariile o perioada de timp inghetate, pâna când se va reusim acel raport de 1 la 15 in raport cu 1 la 29 cât avem in momentul de fata.

Aceia care se afla la baza piramidei vor avea evident o crestere mai mare, in timp ce ceilalti care se afla la vârful piramidei vor avea o stopare a cresterii pentru a realiza si din aceasta perspectiva echitatea in sistemul public de salarizare”, a explicat Emil Boc.

El a subliniat ca nicio persoana care va intra in sistem nu va avea un salariu mai mic decât acela pe care-l are in plata o persoana care indeplineste aceeasi functie.

“Nici o persoana care va intra in sistem, indiferent daca este vorba de sistemul judiciar sau in sistemul de ordine publica, nu va intra cu un salariu mai mic decât acela pe care-l are in plata o persoana echivalenta care se afla in exercitiu, iar aceste corecturi pe care le vom introduce nu numai ca vor realiza o ordine in intregul sistem de salarizare din perspectiva echitatii, a raportului de 1 la 15, ci si in interiorul diferitelor structuri profesionale”, a mai spus premierul.

Boc a afirmat ca noua lege va oferi un cadru legislativ care, cu siguranta, „nu va putea multumi pe toata lumea”, dar va fi unul “ corect”.

“Toate aceste legi pentru a fi sustenabile trebuie sa se incadreze intr-un cadru bugetar, care sa dea siguranta fiecaruia ca va primi un salariu in concordanta cu munca si importanta muncii pe care o presteaza, dar si cu pregatirea sa, dar intr-o economie care sa produca si sa poata asigura aceasta sustinere financiara a salarizarii personalului bugetar”, a declarat primul-ministru.

El a evidentiat ca proiectul legii salarizarii unitare este extrem de important pentru România si face parte din categoria reformelor structurale ale statului român.
“Suntem de aproape opt luni in discutii cu privire la legea salarizarii unice.

Este un proiect extrem de important pentru România, face parte din categoria reformelor structurale ale statului român, legea pe care altii nu au avut curajul sa o abordeze timp de 20 de ani, fie si din prea simplul motiv ca astazi exista 39 de legi care vizeaza salarizarea personalului bugetar.

O schimbare majora este ca nu vor mai fi 39 de legi, ci o singura lege-cadru a salarizarii personalului din sectorul bugetar”, a conchis primul-ministru care a anuntat ca discutiile pe marginea acestei legi vor continua.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.