Cât vor câştiga medicii?

Dupa ani grei de scoala, un medic abia cîstiga cît sa-si poata acoperi facturile. Desi guvernantii au promis ca breasla medicala va avea salarii cel putin apropiate de cele din Uniunea Europeana, si-au uitat repede cuvintele cînd au început discutiile la proiectul legii salarizarii unice a bugetarilor.

Conform ultimelor cifre vehiculate, un medic primar va primi 4,1 – 5,1 salarii minime pe economie, un medic specialist – între 3 si 3,9 salarii minime pe economie, un medic rezident – între 1,4 si 1,6, o asistenta – trei, iar managerul de spital – 6,8. Daca aceste cifre vor ramîne în picioare, se va ajunge la diminuarea drastica a veniturilor medicilor.

În nenumarate rînduri s-a spus ca veniturile nu vor fi diminuate, însa tot timpul s-a vorbit despre salariu. În cazul medicilor exista si o serie de sporuri, iar daca acestea vor fi reduse la 30 la suta, venitul global va scadea„, ne-a spus prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din România.

Nici acum lefurile medicilor nu ajung la nivelul colegilor din Occident. Un medic rezident are un salariul brut între 1.200 si 1.400 de lei, un medic primar – 3.000 de lei, iar un medic specialist – între 1.700 si 2.200 de lei.

Iar viitorul suna „bine”. Propunerile guvernantilor, de fapt dovada felului cum vad acestia locul medicilor în viata românilor, sînt etichetate drept degradante pentru valoarea sociala a muncii depuse de medici.

Putin le pasa guvernantilor ca grosul halatelor albe va pleca sa profeseze în alte tari, pe salarii mai mari, pentru ca oricum putini politicieni ajung sa se mai trateze în spitalele din România. Deocamdata, medicii ramîn prinsi într-un cerc vicios: lefuri mici = spaga = supravietuire, supravietuire = spaga = lefuri mici.

Sursa: Evenimentul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.