Europa de Est se afundă în criză

În timp ce Europa occidentala si-a revenit in al doilea trimestru din 2009, majoritatea tarilor Europei de Est, cu exceptia Poloniei, au inregistrat o scadere a produsului lor intern brut (PIB), mentioneaza cotidianul francez Le Figaro, in editia sa de marti (25 august 2009).

Cea mai proasta performanta apartine tarilor baltice, care afiseaza scaderi in jur de 20%. Lituania bate toate recordurile din Uniunea Europeana (UE), cu o crestere negativa de 22,4%, dupa ce activitatea s-a redus cu 13,3% in cursul primelor 3 luni, noteaza publicatia franceza.

Situatia continua sa contrasteze foarte mult de la o tara la alta, Polonia facând exceptie datorita bunei tinute a pietei sale interne puternice, cu 38 de milioane de locuitori. Si aceasta in ciuda unei cresteri a somajului care a atins 10% in câteva luni.

“Ritmul consumului privat si al creditului a incetinit mai putin decât in alte tari, dar Polonia este in acelasi timp mai putin dependenta de comertul exterior”, considera Juan Carlos Rodado, economist la Natixis (banca franceza de finantare si investitii, n.red.).

În schimb, Republica Ceha si Slovacia, a caror sanatate depinde mult de exporturi care reprezentau, in 2008, 77, respectiv 82% din PIB-ul lor, ar putea sa ridice capul mai repede, in urma unei ameliorari in Europa occidentala, in Germania mai ales.

Cele doua tari industrializate au profitat, intre altele, de primele de casare introduse pretutindeni in Europa. Pentru acestea, dificultatea pe termen mediu va fi sa gaseasca pârghii de crestere când aceste masuri vor inceta.

“Iesirea lor din criza este conditionata de o reluare reala a comertului mondial. Primele semne incurajatoare vin din Asia, ale carei economii se dezvolta din nou, dar pe fondul cheltuielilor publice”, adauga economistul de la Natixis, citat de Le Figaro.

Ungaria ocupa o pozitie de mijloc, cu un regres al PIB-ului sau de 7,6% (- 5,6% in primul trimestru).
Economia Ungariei ramâne foarte vulnerabila din cauza unei puternice indatorari in valuta (65% din totalul creditelor).

În general, tarile Europei de Est sunt constrânse la o politica de austeritate – cresteri ale impozitelor, ale TVA in special, si reduceri ale salariilor – al carei scop este sa confere siguranta pietelor, dar care risca sa afecteze si mai mult cererea interna si sa intârzie prin urmare iesirea din criza.

Situatia este complicata, cu atât mai mult cu cât in aceasta zona somajul va continua sa creasca in 2010. “Exista intr-adevar un risc major in cazul in care nu este reluat comertul mondial, exista in special riscul unei agravari a crizei in 2010, odata calmate planurile de relansare, al caror impact ar putea fi mai puternic din cauza deficitelor publice”, subliniaza Carlos Rodado.

În sfârsit, nivelul datoriei publice va creste foarte mult in tarile baltice si in România, in timp ce acesta este deja foarte ridicat in Ungaria. Situatiile in cauza ar putea sa puna, din nou, in discutie perspectivele aderarii la euro si sa necesite interventia autoritatilor europene, conchide Le Figaro.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.