Groapa ecologică de la Moara – Suceava va costa 6,3 milioane euro

Consiliul Judetean (CJ) Suceava va supune aprobarii, in sedinta de miercuri, indicatorii tehnico-economici pentru groapa ecologica de la Moara, demarând astfel procedurile pentru aceasta investitie extrem de importanta, ce va deservi localitatile din zona de ses a judetului.

Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, marti (25 august 2009), ca groapa ecologica de la Moara, in valoare de 6,3 milioane de euro, are ca termen de executie 6 luni, fiind o situatie de urgenta.

“Suntem constrânsi de faptul ca aproape toate gropile de gunoi din Suceava sunt inchise, plus ca la anul, in iulie 2009, expira si termenul de functionare a gropii de la Falticeni si atunci municipiile Suceava si Falticeni sunt intr-o situatie foarte delicata.

De aceea, incercam sa grabim constructia acestui obiectiv. Aprobam indicatorii si intram in linie dreapta”, a spus Flutur.

Groapa ecologica de gunoi de la Moara va beneficia de finantare externa, dar pâna la alocarea fondurilor structurale, CJ Suceava va fi demara investtia din fonduri proprii, in prima faza fiind alocati 500.000 de lei.

“Avem un document de la ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, care spune clar ca aceste cheltuieli vor fi eligibile daca respectam procedurile si conditiile din Programul Operational pe Mediu si noi le respectam, inclusiv ordonanta 34 pe achizitii publice”, a spus Flutur.

Pentru aceasta investitie, la Moara se vor excava aproape 100.000 de metri cubi de teren vegetal si peste 320.000 de metri cubi de teren natural si va fi amplasata o geomembrana speciala din argila de 84.000 de metri patrati.
În judetul Suceava se va mai construi inca o groapa de gunoi ecologica la Pojorâta, ce va deservi localitatile din zona de munte.

Premierul Emil Boc le-a solicitat, luni, ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, si Comisarului Sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM) o situatie detaliata, saptamânala, a stadiului in care se afla gestionarea deseurilor si a gropilor ecologice din mediul rural si urban.

În urma intâlnirii de la Palatul Victoria, seful de la Mediu va trebui sa prezinte, in prima decada a lunii septembrie, solutiile legale privind eliminarea restantelor in ceea ce priveste inchiderea gropilor de gunoi neecologice, in vederea indeplinirii obligatiilor asumate de România fata de Uniunea Europeana.

La jumatatea lunii august 2009, Nicolae Nemisrchi declara ca forul european va transmite României un raspuns cu privire la inchiderea gropilor de gunoi neecologice cel mai probabil in luna septembrie si ca eventualele amenzi ce ar putea fi impuse ar urma sa fie platite dupa aproape 2 ani.

“Pozitia Comisiei va fi cunoscuta undeva in luna septembrie 2009.
Pâna atunci, o echipa a Garzii de Mediu verifica pe teren posibilitatile de inchidere, iar o decizie finala cu privire la plata unor amenzi este pusa in aplicare, de regula, dupa un an si jumatate”, a precizat ministrul Mediului.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.