Propunere şoc: firmele mici şi mijlocii să nu mai plătească un an datoria la bancă

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a spus ca prima lui reactie cand a inteles cum functioneaza aceasta masura a fost: „Cat de simpla si eficienta e! Mediul de afaceri a fost atat de preocupat sa critice bancile si bancile sa intre in defensiva, incat nu am gasit o platforma de mediere si un model pe care sa gandim in interesul comun”.

.

Presedintele PSD Mircea Geoana a plusat ieri in cursa propunerilor anti-criza, propunand un moratoriu de un an de zile pentru plata principalului la creditele luate de catre IMM-uri.

In conditiile in care Geoana ar fi fost singur, ar fi fost luata ca o propunere de campanie electorala, dar presedintele PSD a fost flancat de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, de presedintele Asociatiei Bancilor, Radu Gratian Ghetea si de cel al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.
Intreprinderile mici si mijlocii care nu au restante la banci vor putea beneficia de suspendarea pentru 12 luni a platii principalului dintr-un credit pe termen mediu si lung, platind in continuare doar dobanda lunara, potrivit unui model adoptat deja in Italia in urma cu cateva zile.

Acest lucru ar insemna prelungirea cu un an a duratei creditului. Acordul incheiat in Italia a fost semnat de aproape toate cele 400 de banci din sistem, a spus ieri Geoana.
De asemenea, vor putea fi suspendate pentru o perioada de 6-12 luni platile pentru imprumuturile de leasing si totodata ar putea fi prelungite finantarile pe termen scurt pana la 270 de zile, astfel incat sa poata sa existe capital pentru operatiunile curente ale firmei.

„Va trebui sa lucram pentru a adapta modelul italian la conditiile din piata romaneasca. In acest sens vom avea o dezbatere pe acest subiect cu membrii Consiliului de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor”, a spus Radu Ghetea, presedinte al CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor.

Prim-viceguvernatorul Bancii Nationale Florin Georgescu a declarat, de asemenea, ca in cel mai scurt timp vor putea fi puse la punct toate detaliile aplicarii acestei masuri si in Romania.

„Specialistii BNR impreuna cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor vor efectua evaluarile si simularile necesare. Intr-un timp relativ scurt vom fi in masura sa furnizam rezultatul acestor analize.”

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, a spus ca prima lui reactie cand a inteles cum functioneaza aceasta masura a fost: „Cat de simpla si eficienta e! Mediul de afaceri a fost atat de preocupat sa critice bancile si bancile sa intre in defensiva, incat nu am gasit o platforma de mediere si un model pe care sa gandim in interesul comun”.

Masura ar putea duce la un minus de venituri de 50-60 de milioane de euro pentru banci, in conditiile in care profiturile nete ale sistemului bancar au fost anul trecut de 1,2 miliarde de euro.

Cum arata sistemul in Italia

.

Cine se califica:

  • Intreprinderile Mici si Mijlocii, cu mai putin de 250 de angajati si cu afaceri mai mici de 50 de milioane de euro, al caror business nu este amenintat de alte cauze in afara de criza economica.
  • IMM-urile care la 30.09.2008 au fost catalogate drept performante de catre banci si care la data cererii nu aveau credite incadrate la categoria „indoielnic”,”pierderi” sau pentru care sa fi inceput procedurile de executare silita.

Conditii:

  • Suspendarea platii ratelor va determina o prelungire a perioadei de finantare pentru o perioada egala de timp. Dobanda va fi platita potrivit intelegerii initiale.
  • Masurile prezentate mai sus nu vor determina o crestere a dobanzii si nu vor fi aplicate penalizari pentru sumele datorate.
  • Pentru masurile de mai sus nu vor fi aplicate dobanzi, cu exceptia cheltuielilor pe care institutiile financiare le vor face in procesul de perfectionare a operatiunii si nu va fi nevoie de garantii suplimentare.

Cererile efective

  • Cererile pot fi prezentate de IMM-uri bancilor pana la 30.06.2010.
  • Bancile sunt obligate sa dea un raspuns la aceste cereri in maxim 30 de zile lucratoare, de la data inregistrarii lor.

Sursa: Ziarul Financiar

.

Cititi si

BNR şi ARB vor analiza măsurile de suspendare a datoriilor IMM-urilor către banci

.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.