Raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu de execuţie devine 1 la 8,65

Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat, marti (25 august 2009), la discutiile cu sindicatele si patronatele, ca obiectivul legii unice de salarizare il reprezinta restabilirea echitatii in sistemul de salarizare bugetar si a mentionat ca prin noua grila de salarizare raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu de executie devine 1 la 8,65.

“Când vorbim de aceasta echitate ar trebui sa ne gândim si la relatia biunivoca necesara a fi stabilita si cu salarizarea din economia reala, privata”, a spus acesta.

Potrivit secretarului de stat, alte obiective ale acestei legi privesc transparenta acesteia, sustenabilitate, insemnând ca salarizarea corespunde nevoilor de functionare a sistemului, “ca exista si o sustenabilitate financiara, adica exista posibilitati de finantare inclusiv in relatiile cu mediul economic privat”.

“Aceasta echitate se realizeaza prin aplicarea principiilor deja convenite, raportul de 1 la 15 intre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem, dar si raportul de 1 pe 2 intre salariul minim si mediu din economie, acel 50%”, a spus Mocanu.

El a aratat ca este nevoie si de o echitate intersectoriala si de o echitate intrasectoriala in interiorul fiecarui subsistem.
“Atunci când vorbim de echitate intersectoriala e vorba de o corespondenta pe orizontala a sectoarelor de activitate asigurata prin corespondenta functiilor de referinta.

Când vorbim de echitate intrasectoriala, vorbim de fapt de propriul sistem de ierarhizare al diverselor domenii de activitate.
Aici apare o conditionare generata de legile de functionare si de statutele proprii, dar si in interiorul fiecarui sistem trebuie sa avem grija de raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu din fiecare domeniu de activitate”, a mai spus Mocanu.

Acesta a mentionat ca in momentul de fata, in sistemul de salarizare bugetar, raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu este de 1 la 29,3, iar atunci când s-a vorbit de un raport de 1 la 72 s-a facut referire la diferite functii de conducere din agentii sau companii.

“Avem un raport intre salariul minim si salariul mediu, salariul minim reprezentând 27,3% din salariul mediu. Constatam diferente mari din punct de vedere al salarizarii intre functii similare sau echivalente in diverse sectoare de activitate.

În educatie, raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu, in functii de executie, este de 1 la 16,3. În administratia publica, raportul este 1 la 6,5, in sanatate – 1 la 4,66, pentru magistrati raportul este de 1 la 11,4, pentru aparare este 1 la 10,9. E vorba de situatia actuala”, a amintit Mocanu.

El a precizat ca prin noul sistem de ierarhizare, materializat in grila de salarizare, se propune ca raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu de executie sa devina 1 la 8,65.
“Media ponderata a coeficientilor este de 2,7 sau, cu alte cuvinte, salariul minim ajunge sa reprezinte 37% din salariul mediu.(…)

Aceasta echivalare a functiilor pe orizontala am realizat-o in momentul in care am convenit asupra functiilor de referinta din fiecare sistem si locul lor in grila”, a completat secretarul de stat.
În opinia lui Mocanu, conditiile de implementare a legii sunt extrem de importante, pentru ca “de fapt, aceasta echitate nu se poate realiza dintr-odata”.

El a explicat ca pentru a se ajunge de la un raportul de 1 la 29 la un raport de 1 la 15, este nevoie de anumite modificari in structura, “insemnând majorarea cu precadere si intr-o dinamica accelerata a salariilor minime din piramida salariala si eventual inghetarea sau majorarea mult mai putin semnificativa a salariilor mari”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.