Salariul de bază la bugetari va include şi unele sporuri

Salariul de baza va deveni principalul element al câstigului salarial al bugetarilor si va include unele sporuri cu caracter general ce nu vor depasi 30% din totalul acestuia, a anuntat, marti (25 august 2009), ministrul Muncii, Marian Sârbu, cu ocazia intâlnirii avute cu sindicatele si patronatele pe tema legii unice a salarizarii personalului platit din fonduri publice.

El a explicat ca multe dintre prevederile actualului proiect de lege unica a salarizarii au in vedere si elemente ale acordului pe care Guvernul l-a incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), iar procentul de 30% care sa reprezinte suma sporurilor, fata de 51% cât este in prezent, reprezinta un element prevazut in acord.

“Pentru realizarea ponderii de 30% a sporurilor in total câstig salarial pe total personal bugetar au fost incluse in salariul de baza, pe lânga sporurile cu caracter general, adica sporul de vechime in munca, sporul de preventie specific sanatatii, spor de suprasolicitare neuropsihica specific invatamântului si altele similare acestora, si alte sporuri specifice unor domenii de activitate cum ar fi spor de confidentialitate, fidelitate, spor de stabilitate, spor pentru radiatii electromagnetice.

Sporurile pentru conditiile de munca se vor acorda in continuare separat.
Suma sporurilor acordate cumulat pe total ordonatori de credit nu poate depasi 30% din fondul corespunzator alocat cheltuielilor salariale”, a precizat ministrul Muncii.

Potrivit lui Marian Sârbu, in ceea ce priveste raportul intre salariul minim brut pe economie si câstigul salarial mediu brut, acesta va creste astfel incât sa atinga 50% in 2015.

„La realizarea acestui raport s-a avut in vedere atât acordul tripartit incheiat in anul 2008 cu partenerii sociali cu privire la evolutia salariului de baza minim brut pe tara in perioada 2009-2015, cât si concluziile Comitetului guvernamental al Cartei Social Europene revizuite, astfel incât, etapizat, raportul intre acesta si câstigul salarial mediu brut sa atinga tinta de 50% in anul 2015”, a precizat Marian Sârbu.

Dupa cum a spus ministrul Muncii, crearea unei noi ierarhii a salariilor de baza atât intre domeniile de activitate, cât si in cadrul aceluiasi domeniu in functie de complexitatea si importanta activitatii desfasurate a avut la baza criteriile de evaluare convenite cu partenerii sociali, si anume nivelul studiilor si competentele, importanta sociala a muncii, complexitatea si diversitatea activitatilor, responsabilitatea si impactul deciziilor, expunerea la factori de risc, incompatibilitati si conflicte de interese, dificultatea activitatilor specifice, sfera de relatii sau interactiunea cu factorii externi si conditii de acceptare pe post.

În noua lege se va urmari si simplificarea sistemului de salarizare prin reducerea numarului de grade si trepte profesionale la maximum trei pentru fiecare functie, fata de cinci câte sunt in prezent la majoritatea functiilor contractuale.

“Pentru functionarii publici s-au transpus prevederile din statutul functionarului public, salariul de baza având o componenta noua. Pentru categoriile de personal care au statute proprii s-a mentinut numarul de grade profesionale si de trepte prevazute de acestea.

Pentru functiile de conducere s-au prevazut doua grade, coeficientul de ierahizare cuprinzând sporurile cu caracter general, inclusiv sporul de vechime si indemnizatia de conducere”, a afirmat ministrul Muncii.

Promovarea personalului se va realiza conform prevederilor din statutele specifice fiecarui domeniu de activitate sau, in cazul in care nu este reglementata, se va face in post vacant, a precizat Marian Sârbu.

El a mentionat ca implementarea noului sistem de salarizare se va realiza etapizat. “Din punct de vedere financiar, implementarea etapizata se va face in limita sumelor alocate prin legile anuale ale bugetului consolidat”, a spus Marian Sârbu.

Totodata, el a afirmat ca majorarile salariale din sistem vor fi stabilite in functie de resursele financiare, nu de aplicarea automata a coeficientilor de ierarhizare.

“Începând cu 2010 se va realiza reincadrarea intregului personal bugetar pe functii sau grade profesionale potrivit noii legi, introducându-se in salariile de baza sporurile de care a beneficiat pâna la aplicarea legii si, respectiv, dupa caz, a indemnizatiei care potrivit legii au facut parte din salariul de baza.

Pentru personalul ce se va incadra dupa intrarea in vigoare a legii, salariile de baza se vor stabili prin corelare cu salariile de baza ale personalului angajat la acea data”, a conchis Marian Sârbu.

Legea unica de salarizare se va aplica personalului incadrat in institutiile publice finantate integral din bugetele anuale, personalului din institutiile publice finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat, personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral din venituri proprii, personalului din institutiile publice de subordonare locala finantate integral din venituri proprii.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.