SUA: Programul „Rabla” a dus la cumpărarea a 700.000 de maşini

Programul federal de stimulare a reinnoirii parcului auto national din Statele Unite a contabilizat vânzarea a 700.000 de masini noi, conform unui anunt al Ministerului Transporturilor, care califica acest plan un succes pentru consum, forta de munca si crestere economica, transmite AFP.

Lansat la finalul lui iulie, acest program, care a avut ca dublu obiectiv stimularea pietei auto si incurajarea cumpararii de vehicule mai putin poluante, a cunoscut succes incontestabil, fondurile alocate acestuia fiind epuizate intr-o singura saptamâna.

Programul “Rabla” in varianta americana, care s-a incheiat la inceputul acestei saptamâni, presupunea oferirea unei prime de 4.500 de dolari persoanelor care achizitionau o masina noua, cu un consum mai redus de carburanti, in schimbul uneia vechi.
Conform unui comunicat al ministerului de resort din SUA, reducerea medie pentru un vehicul cumparat se situa la aproximativ 2.877 dolari.

“Consumatorii si angajatii americani sunt primii beneficiari ai primei de casare”, estimau oficialii ministerului, care au precizat ca explozia vânzarilor auto a necesitat o crestere a echipelor de munca in uzinele constructoare de masini.

Gigantii auto nationali, General Motors si Ford, au anuntat, recent, ca au crescut din nou volumul de productie pâna la finalul anului, datorita succesului programului de stimulare a parcului auto.

Conform datelor preliminare, prima de casare va “crea sau pastra” 42.000 de posturi in al doilea semestru al anului, iar aceste posturi “vor fi mentinute pentru o perioada lunga dupa finalizarea programului primei de casare”.

Efectele pozitive ale primei de casare in ceea ce priveste consumul pentru lunile iunie si iulie se vor concretiza printr-o crestere de 0,3-0,4% in al treilea trimestru, estimeaza Ministerul Transporturilor american, in viziunea caruia aceasta revenire la dinamism a piatei auto “va sustine cresterea PIB in al patrulea trimestru”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.