Timp pierdut şi nervi măcinaţi pentru tinerii care aplică la „Prima Casă”

2

Programul „Prima Casa”, lansat cu surle si trimbite la inceputul lunii iulie, cu scopul de a ajuta economia si pe tineri sa achizitioneze o locuinta nu este decit praf in ochi. Nici unul dintre obiectivele sale initiale nu are pina acum acoperire in realitate. Nici tinerii nu sint ajutati sa isi cumpere o casa si nici economia.

Doi tineri care se chinuiesc de mai bine de doua luni sa achizitioneze o casa prin acest program guvernamental au povestit pe larg care au fost incercarile prin care au trecut. Cea mai mare teama a lor este ca vor ramine si fara sumele de bani platite in avans pentru casele mult visate, asta fara sa mai puna la socoteala cheltuielile facute pentru numeroasele acte cerute, notari sau timpul pierdut si nervii macinati.

Si zbuciumul lor nu este unic, o dovesc chiar datele prezentate de banci sau de notari. Din cauza procedurii sinuoase dintre bancile comerciale si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), persoanele care au depus documentatia in vederea achizitionarii unei locuinte prin programul guvernamental ar putea ramine fiecare fara citeva mii de euro.

Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este ca nimeni nu ne spune cit mai dureaza. Din cite stiu, dosarul nostru a ajuns la Fond de pe data de 10 august, dar nici pina azi nu am mai primit vreun raspuns. Daca s-ar fi specificat foarte clar cit timp este necesar pentru avizarea si aprobarea intregii documentatii, atunci am fi stabilit si noi cu proprietarul un dead-line conform cu realitatea. Nu mai rezistam psihic. Zilnic, ne suna atit proprietarul cit si cei de la agentia imobiliara sa ne intrebe cind e gata si nu stim ce sa raspundem„, a spus oftind Magda Olaru, o tinara din Iasi al carei antecontract expira la jumatatea lunii septembrie.

Potrivit documentului, avansul platit proprietarului pentru un apartament in zona Billa se ridica la circa 3.300 euro, banii fiind achitati acestuia in urma cu o luna jumatate. Intr-o situatie asemanatoare sustine ca se regaseste si ieseanul Ionut M. care a platit avans de 2.500 euro in vederea cumpararii unei locuinte prin „Prima Casa”.

Dupa cum sustin aplicantii in program, documentele ce sint anexate la dosarul de credit trebuie sa respecte reguli extrem de stricte. Astfel, orice copie a unui document original trebuie sa fie semnata si stampilata „conform cu originalul” pe fiecare pagina. Mai mult, culoarea pixului trebuie sa fie aceeasi pe fiecare hirtie astfel documentele pot fi respinse.

Persoanele implicate in „Prima Casa” au mentionat ca inclusiv modelele de declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu detin in proprietate o locuinta au fost modificate pe parcurs, actele fiind platite de cite doua ori la notar.

Ambii tineri au refuzat sa ne divulge numele bancilor unde au depus dosarele de credit de teama ca acestea sa le refuze aprobarea imprumutului.

Sursa: Ziarul de Iasi

loading...
Citește și
2 Comentarii
 1. Andreea spune

  Sunt in situatia multora. Am depus dosarul complet la BRD,sucursala Academiei, din 15iulie 2009. Am fost mintita la acel moment ca va dura maxim 3 saptamani!!! Regret nespus ca nu am cerut acest termen in scris.Pana azi nu am primit creditul, mi-a fost aprobat de banca, au trimis dosarul la FNG ( ei spun pe o data, a fost primit la FNG dupa 7zile lucratoare- ambele entitati fiind in Bucuresti).
  In 10zile voi pierde banii adunati pentru avans din propria mea munca din ultimi ani ( am 24 de ani!!!!!) daca nu imi redacteaza odata contractul.
  SINGURA SANSA PE CARE O AVEM ESTE SA LE FACEM PUBLICITATE NEGATIVA,SA PUNEM PRESA PE EI POATE SE VOR MISCA MAI REPEDE. AM CONTACTAT DEJA 4 POSTURI DE TELEVIZIUNE.TOTI SUNT INTERESATI SA NE AUDA POVESTILE. IN CAZUL IN CARE DORITI SA LE-O SPUNETI VA ROG DATI-MI UN MAIL LA [email protected] SI VA VOI TRANSMITE NUMARUL LOR DE TELEFON( nu mi s-ar parea normal sa il pun pe acest post fara aprobarea dansilor).HAIDETI SA NE AJUTAM NOI!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. ginnie spune

  Si eu sunt in situatia Andreei. Am depus dosarul complet in data de 10.07.2009 la BRD suc Delfin. De asemenea am fost mintita ca va dura maxim 3 saptamani pana voi primi banii. Am dat doua declaratii pe proprie raspundere la notar, 2 adeverinte de venit, 3 extrase de carte funciara pe care banca mi le-a cerut saptamanal.
  Am facut sesizari atat la sucursala bancii cat si la banca centrala insa in continuare este acelasi ritm.
  Dosarul meu a ajuns intr-un final la fond in data de 20 august. Am sunat in fiecare zi la FNG si intr-un final mi s-a spus ca dosarul va fi luat in analiza maine, 04.09.2009, deci dupa 10 zile de la sosirea dosarului la ei.
  Acum astept raspunsul de la Fond, dupa care mi s-a spus ca va mai dura minim 2 sapt, timp in care vor circula contractele intre banca, Min Finantelor, Fond ……prin posta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.