Afaceri germane cu cadavre ucrainene

O companie farmaceutica din Bavaria, Tutogen, cumpara in stil mare parti de cadavre provenite din Ucraina, pentru a realiza din ele produse medicale, pe care le trimitea in SUA, scrie ziarul austriac Die Presse, care citeaza un articol aparut in Der Spiegel, care a publicat o lista cu preturile practicate.

Astfel, pentru un humerus (osul umarului) se plateau circa 42,90 euro, pentru o coapsa intreaga tot 42,90 euro iar pentru un pericard (membrana dubla care inveleste inima, permitand miscarea libera a acesteia datorita prezentei unui lichid seros, cu rol de lubrifiant, n.red.), in functie de marime, intre 13,30 si 16,40 euro.

Doar in anul fiscal 2000-2001, numarul cadavrelor ucrainene valorificate pentru firma germana mai sus amintita ar fi fost de 1152, potrivit Der Spiegel.
În multe cazuri nici nu li se explica celor apropiati ce se intâmpla cu oasele si organele rudelor decedate.

Der Spiegel cita o locuitoare de la Kiev, Lena Krat, care afirma de exemplu ca a fost asaltata sa puna la dispozitie cadavrul tatalui ei pentru o donare de tesut, povestindu-i-se ca a fost vorba doar de prelevarea a câtorva fâsii de piele.

În realitate insa, de la cadavrul parintelui ei au fost prelevate tendoane, oase si cartilagii intregi. Lena declara publicatiei Der Spiegel ca, daca ar fi stiut ca se va preleva asa de mult, nu si-ar fi dat acordul niciodata.

Produsele respective ajung mai apoi, ca “piese de schimb”, in SUA. Seful departamentului de medicina legala de la Kiev, Vladimir Iurtcenko, a confirmat faptul ca prelevarile de la cadavre continua si azi, oasele ajungând la firma germana.

Produsele realizate din bucatile de cadavru sunt apoi trimise mai ales in SUA si utilizate la pacienti, ca si piese de schimb, desi folosirea lor este controversata.

Prelevarile de la cadavre s-au transformat in anii care au trecut intr-o afacere de miliarde.
În cazul in care un cadavru este dezmembrat complet in partile sale componente, prelucrat si vândut, suma obtinuta din aceasta activitate poate ajunge pâna la 250.000 de dolari.
Compania bavareza a refuzat orice discutie pe tema dezvaluirilor din Der Spiegel si nu a raspuns nici la intrebarile scrise.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.