Becurile clasice de 100 de waţi vor fi retrase din magazinele UE

0

Becurile de 100 de wati vor fi retrase de la 1 septembrie din toate magazinele Uniunii Europene (UE), becurile clasice fiind inlocuite cu cele de generatie noua, care consuma cu 80% mai putina electricitate, transmite AFP. Noile becuri sunt mai scumpe, insa au o durata de viata mai mare.

Folosindu-se becuri economice in locul celor incandescente, o gospodarie medie va face o economie anuala de 166 de euro la factura de electricitate, conform unui studiu german.

Estimarea Comisiei Europene (CE) este, insa, mai modesta: doar 50 de euro pe an. La scara intregii zone UE, economia se cifreaza la 5-10 miliarde euro anual.

Organizatiile pentru protectia consumatorilor sunt mai putin entuziaste in privinta acestei decizii, invocând motive precum sensibilitatea la lumina sau anumite alergii ale pielii, care i-ar putea face pe consumatori sa doreasca folosirea becurilor clasice.

Aceste organizatii, ingrijorate de nivelul de mercur continut de becurile economice, cer UE sa ia masurile necesare astfel incât aceste persoane sa poata cumpara in continuare becuri cu incandescenta, pâna in momentul in care vor aparea tehnologii noi”.

În plus, se solicita ca magazinele care comercializeaza aceste produse sa depoziteze gratuit becurile care se defecteaza, pentru a preveni poluarea mediului.

UE a fixat un calendar pentru interzicerea progresiva a comercializarii becurilor cu incandescenta. Astfel, comercializarea becurilor clasice de 75 wati va fi interzisa intr-un an, cele de 60 wati in doi ani, iar cele de 40 wati si 25 wati pâna la 1 septembrie 2012.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.