EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Din 800 de miliardari, doar 14 supergeneroşi

0

Fondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, conduce lista intocmita de revista Forbes a filantropilor care au donat peste un miliard de dolari de-a lungul vietii lor, potrivit acestei publicatii, care a gasit doar 14 persoane foarte generoase in intreaga lume.

Dintre cei 793 de magnati care au o avere de peste 1 miliard de dolari, doar 11 fac parte din categoria “supergenerosi”, potrivit revistei, care il considera “probabil subgrupul bogatilor cel mai exclusivit din lume”, noteaza ziarul ABC.

Alaturi de cei 11, Forbes i-a mai inclus pe fondatorul concernului informatic SAP, Dietmar Hopp, pe omul de finante James Stowers si pe fostul bancher Herbert Sandler, având in vedere ca desi au donat peste 1 miliard de dolari de-a lungul vietii lor aceste donatii au facut ca averile lor sa scada sub aceasta cifra.

Publicatia explica, de asemenea, ca printre cei 14 nu se afla si mexicanul Carlos Slim, având in vedere ca fundatia celui de-al 3-lea om cel mai bogat al planetei nu a vrut sa furnizeze detalii privind activitatile sale.

Bill Gates se plaseaza in fruntea “supergenerosilor” gratie celor 28 de miliarde de dolari pe care i-a donat in cei 53 de ani de viata, majoritatea prin intermediul fundatiei care poarte numele lui si al sotiei sale Melinda.

Revista Forbes considera ca generozitatea lui Gates a influentat si alti membri ai selectului club al miliardarilor, care nu au vrut sa ramâna mai prejos.

Locul 2 pe lista il ocupa omul de afaceri George Soros, cu 7,2 miliarde de dolari investiti in cauze extrem de diferite, de la programul seringilor de unica folosinta din California pâna la cercetarile stiintifice in Rusia.

Miliardarul de origine maghiara este urmat de fondatorul companiei Intel, Gordon Moore, care a donat circa 6,8 miliarde de dolari si finantistul Warren Buffett, a carui prietenie cu Bill Gates a fost decisiva pentru a-l determina sa se desparta 6,7 miliarde de dolari.

Promotorul imobiliar Eli Broad, un cunoscut mecena al artelor din Los Angeles, ocupa locul 5 cu donatii de 2 miliarde de dolari.

Este urmat de asa-numitul “guru” al fondurilor mutuale James Stowers (1,9 miliarde), fostii bancheri Herbert si Marion Sandler (impreuna 1,5 miliarde) si de primarul New York-ului si fondatorul “Bloomberg News”, Mike Bloomberg (1,5 miliarde de dolari).

Se mai afla pe lista, omul de afaceri din Hong Kong Li Ka-shing (1,37 miliarde), germanul Dietmar Hopp (1,25 de miliarde), si fondatorul companiei Dell, Michael Dell (1,2 miliarde).

Revista incheie lista cu fondatorul SAP, Klaus Tschira, industriasul elvetian Stephen Schmidheiney si creatorul postului CNN, Ted Turner, care au donat si ei de-a lungul vietii peste un miliard de dolari.

Revista subliniaza insa ca 10 din cei 14 magnati “supergenerosi” sunt americani, desi doar 45% din marile averi ale lumii se gasesc in SUA.

O imprejurare atribuita traditiei inradacinate de alti magnati ai istoriei, precum Andrew Carnegie sau David Rockefeller, care au incetat sa mai fie considerati oameni de afaceri lipsiti de scrupule, asociindu-si numele unor actiuni caritabile si de filantropie, conchide revista.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.