Extraordinara poveste a fetiţei cu doua inimi

Hannah Clark face miercuri 16 ani. Este deplin sanatoasa, iar povestea ei le permite medicilor sa ia in considerare noi tehnici de grefa cardiaca temporara. Ablatia inimii grefate a lui Hannah, in urma unor complicatii grave, a scos in evidenta neinchipuita insanatosire a inimii sale naturale, bolnava de la nastere, scrie cotidianul francez Le Figaro, in editia sa de miercuri (26 august 2009).

Hannah Clark are 16 ani si isi câstiga banii de buzunar pazind animale de companie. În acesta vara, ea pleaca la mare impreuna cu familia sa. Departe de doctori, departe de spitale, departe, foarte departe de funesta soarta, care ii fusese harazita la putin timp dupa venirea sa pe lume.

Caci Hannah este o minune moderna a stiintei medicale, odata vindecata de o “cardiomiopatie a nou-nascutului” care ar fi trebuit sa o omoare.
Nascuta in mai 1993 la Mountain Ash, nu departe de Cardiff, in Tara Galilor, Hannah este adusa de urgenta in ianuarie 1994 la spitalul din Harefield (Middlesex), specializat in boli cardiace si pulmonare: ea prezenta atunci toate simptomele unei disfunctii cardiace grave.

Hannah era atinsa de o boala de inima, o cardiomiopatie (care se intâlneste frecvent in special inainte de vârsta de 12 ani), cu un pronostic foarte sumbru.
Înscrisa imediat pe lista de asteptare a cazurilor foarte urgente, pentru o grefa cardiaca, Hannah este operata in iulie 1995.

Profesorul Magdi Yacoub, un pionier britanic in materie de grefe pulmonare si de inima, ii pune in piept inima unui donator (un bebelus de 5 luni), fara sa-i scoata insa inima bolnava pe care o lasa la locul ei.

Minuscula inima grefata este introdusa in paralel si joaca oarecum rolul unei asistente ventriculare ajutând inima bolnava sa pompeze sânge in organism. Timp de 4 ani, aceasta grefa avea sa functioneze perfect.

Ca orice persoana care a suferit un transplant, Hannah trebuia sa ia medicamente anti-respingere. Inima sa bolnava se va recupera, chiar, si va functiona din nou satisfacator.
În august 2001, se produce insa o noua lovitura puternica: Hannah este victima unei complicatii clasice data de aceste medicamente.

I se diagnosticheaza o forma de cancer denumit “sindrom limfoproliferativ”, o tumoare maligna activata de virusul Ebstein-Barr, care s-a instalat in organismul fetitei din cauza medicamentelor imunodepresive.

La 8 ani, cele doua inimi ale lui Hannah pareau sa functioneze normal, dar acest cancer secundar continua sa progreseze, ajungând chiar sa puna in pericol viata micutei paciente.

Mai multe chimioterapii impotriva cancerului reusesc in cele din urma sa tina boala sub control, fara a putea conduce totusi la disparitia sa. În ianuarie 2003, o recidiva a cancerului necesita din nou un ciclu de mai multe terapii anticanceroase.

Timp de 2 ani, Hannah lupta fara incetare.
Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, in 2005, o ecografie cardiaca de control este de natura sa-i nelinisteasca pe doctori: inima naturala a fetitei continua sa functioneze bine, dar inima grefata da semne incontestabile de oboseala.

În realitate, pentru a opri avansarea cancerului, medicii au micsorat dozele de medicamente imunodepresive si inima grefata nu mai este protejata impotriva fenomenului de respingere.

Pentru iesirea din aceasta situatie infernala nu era decât o singura solutie posibila: retragerea inimii grefate si oprirea medicamentelor care “alimentau” tumoarea, in speranta ca inima naturala va fi capabila sa functioneze singura.

O asemenea incercare de extragere nu mai fusese facuta niciodata. Profesorul Magdi Yacoub o face totusi la Great Ormond Street Hospital din Londra in februarie 2006.

Tatal fetitei, Paul, si-a amintit cu ocazia unei conferinte de presa luni la Londra ca o asistenta ii spusese atunci ca “fiica sa nu mai avea de trait decât 12 ore” si ca el ii raspunsese: “dumneavoastra sunteti libera sa credeti ce doriti, iar eu cred ce vreau”.

La 3 ani si jumatate dupa ablatia inimii grefate, fara de care se credea ca nu ar putea trai, Hannah este deplin sanatoasa, este inconjurata de o multime de prieteni si tocmai si-a luat diploma de absolvire a gimnaziului.

Potrivit profesorului Yacoub, acest aparent miracol medical lasa sa se intrevada posibilitatea unor grefe cardiace temporare in asteptarea unei insanatosiri spontane a inimii bolnave, mai scrie Le Figaro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.