Hotelierii de la munte: „Cine scapă din criza asta poate face turism şi-n Congo!”

0

Cei mai optimişti hotelieri se gândesc să menţină la iarnă tarifele de anul trecut. Pesimiştii vorbesc de reduceri de 20%

.
Cu vara pe sfârşite, hotelierii din Poiana Braşov îşi fac deja calculele pentru sezonul de iarnă. Când îi întrebi cum le-a mers anul ăsta, pe cei mai mulţi îi apucă disperarea: „În prima jumătate a anului a fost catastrofal, din martie până în iunie am stat cu hotelul aproape gol, la începutul lui iulie am fost pe punctul să închidem!”, oftează Fifi Ionel, directoarea de la „Ruia” lui Adrian Ilie.

„În ianuarie şi februarie a fost bine, am avut aproape 90% grad de ocupare, dar după aia a fost jale, până în iulie am avut cu peste 50% mai puţini turişti decât în aceeaşi perioadă din anul trecut, noroc că a fost frumos în august şi au mai venit ceva turişti, altfel…”, îi ţine isonul Ioan Olaru, patronul de la „Royal”.

Ca să facă faţă cât de cât, oamenii au scăzut drastic tarifele şi au „băgat” în oferte tot felul de facilităţi şi gratuităţi, dar tot degeaba. „Ne-am dus cu preţurile la jumătate, speram că în felul ăsta să putem să mai prindem ceva clienţi, dar nici pomeneală. Mai ales pe partea turismului de afaceri şi de conferinţe a fost jale: n-au mai fost nici 20% din solicitările de anul trecut! Iar asta a lovit rău de tot majoritatea hotelurilor, pentru că principala lor clientelă au fost, de ani de zile, firmele care organizau traininguri pentru angajaţi, conferinţe sau evenimente de promovare. Aşa că cine scapă din criza asta e meseriaş, poate face liniştit turism şi-n Congo!”, adaugă şi Claudiu Roşca, directorul „Satului de Vacanţă”.

„Ce profit, domnule, de unde profit? Bine că nu suntem pe minus şi că ne-am putut acoperi până acum cheltuielile, ca să supravieţuim!”, ripostează directoarea de la „Ruia” când o întreb de profit. După care începe să înşire: „Deci, preţurile le-am dat în jos cu 50% faţă de vara trecută, leul s-a depreciat cam cu 20% dacă nu greşesc, iar tarifele la utilităţi au crescut şi ele tot cam cu atât, ba la apă cu aproape 30%, plătim în Poiană cea mai scumpă apă din România, 8,5 lei metrul cub! Mai punem la socoteală şi scumpirea alimentelor la supermarketuri, între 30-70%, tragem linie şi zicem bogdaproste că nu trebuie să venim cu bani de-acasă! Plus că la noi nu merge ca la fabrică, dacă scad comenzile, mai concediezi din personal sau mai scazi salariile şi faci economie la tot ce poţi, utilităţi, consumabile şi aşa mai departe. Pe când eu nici nu mă pot gândi la o reducere de salarii, fiindcă în clipa următoare mi-ar pleca oamenii pe capete şi alţii care să ştie meserie nu prea sunt de găsit. Iar dacă turistul nu are tot ce-i trebuie într-un hotel cu pretenţii, cum e al nostru, ajungi să-i mai plăteşti şi daune şi eşti terminat!”, explica Fifi Ionel.

Integral în Gândul

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.