Reforma pensiilor în România, susţinută cu investiţii de 500 milioane euro

Operatorii din piata de pensii private au sustinut reforma pensiilor in România cu investitii de aproximativ o jumatate de miliard de euro, in 5 ani de activitate, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

“În cei 5 ani de activitate, APAPR nu doar a contribuit decisiv la constructia institutionala necesara lansarii sistemului de pensii private, ci a reusit sa devina un partener necesar de dialog pentru autoritatile din domeniu”, a declarat Crinu Andanut, presedintele APAPR.

În industria locala de pensii private exista aproximativ 500 de angajati. Fondurile de pensii din Romania numara in prezent aproape 5 milioane de participanti (pilonul II obligatoriu + pilonul III facultativ).

Potrivit APAPR, studiile internationale arata ca cea mai mare parte a lumii moderne se confrunta cu probleme demografice deosebit de grave: natalitatea este in cadere libera, iar media de vârsta a populatiei creste rapid. În aceste conditii, populatia tot mai multor state se reduce si asistam la un fenomen de imbatrânire a populatiei la nivel global.

“Toate aceste tendinte au inceput sa se manifeste in urma cu câteva decenii, iar efectele imbatrânirii populatiei la nivel mondial incep sa se manifeste si mai pregnant. România se afla in aceeasi situatie, chiar mai grava decât media globala sau cea regionala.

Toate studiile (Banca Mondiala, Fondul Monetar International, Organizatia Natiunilor Unite, Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Institutul National de Cercetari Economice) arata ca populatia României se afla intr-un accentuat trend de scadere si imbatrânire, fapt care, in lipsa unor reforme profunde, va duce in câteva decenii la explozia “bombei demografice”, potrivit APAPR.

Datele statistice ale Institutului National de Statistica arata ca populatia României a scazut in perioada 1990-2008 cu 1,8 milioane de locuitori, de la 23,2 la 21,4 milioane de locuitori.

Studiile organizatiilor internationale arata ca pâna in 2050, populatia Romaniei va continua sa scada pâna la circa 16-17 milioane de locuitori, cu 6-7 milioane mai putini decât in 1990, desi potrivit celui mai pesimist scenariu de scadere a populatiei României este pâna la 13,3 milioane de locuitori pâna in 2050, potrivit BERD.

“Reducerea si imbatrânirea populatiei inseamna presiuni tot mai mari pe umerii bugetului public de pensii (bugetul de asigurari sociale de stat), care trebuie sa sustina, cu tot mai putini contributori (salariati si platitori de contributii sociale), un numar tot mai mare de beneficiari (pensionari din sistemul public).

Problemele demografice ale României arata ca sistemul public de pensii nu mai este sustenabil in forma actuala si necesita o reforma profunda, pentru a nu intra in colaps in deceniile viitoare”, precizeaza APAPR.

În 1990, la sistemul public de pensii contribuiau 8,2 milioane de salariati, care sustineau 2,5 milioane de beneficiari, in timp ce in 2008, la sistemul public de pensii contribuiau doar 4,9 milioane de salariati, care sustineau 4,7 milioane de beneficiari (pensionari de asigurari sociale de stat.

Potrivit datelor INS, raportul s-a modificat de la aproape 3,3 salariati care sustineau un pensionar, la un raport aproape paritar.

APAPR are in prezent 18 membri (13 administratori de fonduri de pensii si 5 banci depozitare), o reprezentativitate de aproape 100% pe piata de pensii private si este afiliata la cele mai puternice si influente organizatii mondiale de profil:
EFRP (Federatia Europeana a fondurilor de pensii private) si FIAP (Federatia Internationala a administratorilor de fonduri de pensii).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.