Restanţele la bănci s-au dublat. Cum scapi de executarea silită

Într-un singur an, valoarea restanţelor românilor la bănci a crescut de două ori şi jumătate, atingând cifra de 1,8 miliarde de lei (aproape 430 milioane de euro) la sfârşitul lunii iunie, arată datele publicate de Banca Naţională a României

.
Nu este însă obligatoriu să ajungeţi un caz în statisticile oficiale şi chiar să rămâneţi fără casă, pentru că există soluţii de rezolvare a situaţiei, prin restructurarea creditelor.

Dacă aţi rămas fără loc de muncă, puteţi merge la bancă cu dovada că sunteţi şomer pentru a negocia o dobândă mai mică, o altă durată sau scadenţă pentru credit ori o perioadă de graţie, condiţii care să vă permită plata datoriei. Pe scurt, restructurarea unui împrumut se poate face prin rescadenţare, reeşalonare sau refinanţare, soluţie găsită de comun acord cu banca.

„La BCR, câteva mii de clienţi au beneficiat până acum de restructurare. Au fost şi situaţii în care oamenii nu s-au calificat pentru restructurare”, a declarat pentru Gândul Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

Pentru început, clientul trebuie să depună la bancă o cerere în care să fie prezentate motivele care au afectat capacitatea lui de plată, precum şi posibilităţile ulterioare de a achita ratele. „Banca va evalua cererea, ţinând cont, printre altele, de comportamentul clientului în relaţia cu banca, posibilităţile de replată şi de perioada de acordare”, ne-a declarat Mihai Răuţă, directorul diviziei de risc din cadrul Raiffeisen Bank.

Metoda aleasă împreună cu clientul ţine cont de situaţia concretă prin care trece acesta, pentru unii fiind mai potrivită reducerea temporară a dobânzii decât extinderea termenului din contractul de credit.

Sursa: Gândul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.