Spectrul interminabilelor alegeri anticipate bântuie Republica Moldova

În ajunul primei reuniuni a noului parlament al Republicii Moldova, programata pentru 28 august, exista din ce in ce mai multe dubii cu privire la faptul ca deputatii vor reusi sa formeze o conducere viabila a tarii.

În caz de esec, parlamentul va fi dizolvat, iar locuitorii Republicii Moldova vor fi nevoiti sa aleaga un nou parlament.

Cele 4 partide de opozitie intrunesc in parlament 53 de mandate, suficiente pentru a alege un nou presedinte al parlamentului, nu insa si un nou premier, deoarece potrivit Constitutiei republicii un candidat pentru aceasta functie este inaintat de presedintele tarii.

Potrivit cotidianului rus Vremia Novostei, este putin probabil ca Voronin sa plece urechea la doleantele coalitiei de opozitie. Mai mult decât atât, comunistii intentioneaza sa-si creeze propria coalitie de stânga.

Cele 4 partide ale coalitiei “Pentru integrare europeana” ar putea rezolva problema daca ar reusi nu doar sa imparta puterea intre ele, ci sa si atraga in tabara lor deputati-comunisti.

De altfel, reprezentantii opozitiei au facut, intreaga luna august, declaratii optimiste in legatura cu aceasta ultima posibilitate, aminteste cotidianul mentionat.

Cu toate acestea, comunistii au depasit rapid debusolarea ce-i cuprinsese in primele zile dupa infrângere, iar Voronin a desfasurat o activitate intensa in functia de presedinte interimar al tarii: s-a dus la Soci sa discute cu presedintele rus Dmitri Medvedev la invitatia acestuia, a participat la festivitatile prilejuite de jubileul de 65 de ani a Operatiunii Iasi-Chisinau, a felicitat-o pe cântareata de opera Maria Biesu cu ziua de nastere…

De asemenea, Comitetul Central al Partidului Comunistilor a dispus desfasurarea de negocieri separate cu partide intrate in parlament, in scopul formarii unei coalitii anticriza de stânga.

Comunistii au declarat ca, “in urma unor intrigi in spatele culiselor”, oponentii lor au “injghebat din formatiuni pitice un fel de coalitie temporara si instabila”.

Cu cine intentioneaza sa se alieze comunistii in situatia in care toti ceilalti deputati fac deja parte din coalitia pro-europeana?
Potrivit deputatului comunist Vladimir Turcan, fost vicepresedinte al parlamentului, Partidul Democrat ar face parte, in mod traditional, din spectrul partidelor de stânga, nu de dreapta.

Excluzând posibilitatea desfasurarii de negocieri in format “4 plus 1”, Turcan a dat de inteles ca in cazul esuarii dialogului cu partide separate, comunistii sunt gata pentru noi alegeri anticipate.

În opinia analistului moldovean Arcadie Barbarosie, director al Institutului pentru Politici Publice de la Chisinau, aspiratia comunistilor de a forma propria coalitie de guvernare este una logica:
Partidul Comunistilor constituie cea mai mare fractiune parlamentara, urmata de cea liberal-democrata, care detine 18 mandate.

Potrivit expertului, comunistilor le va fi mai usor sa obtina cele patru voturi lipsa pentru a impune un presedinte al parlamentului, decât coalitiei de dreapta sa obtina opt voturi din partea deputatilor-comunisti pentru a impune presedintele tarii.

“Partidul Comunistilor nu a renuntat la ideea de a-l impune in functia de presedinte al parlamentului pe Voronin”, a confirmat vicepresedintele Partidului Liberal-Democrat, Alexandru Tanase, care a dat asigurari ca acest lucru nu le va reusi, deoarece chiar la prima reuniune a parlamentului liderii “coalitiei celor 4” intentioneaza sa “lichideze vidul de putere” si sa formeze in mod operativ structurile de conducere ale noului legislativ.

Doar dupa aceasta membrii coalitiei planuiesc sa initieze negocieri cu comunistii.
Presedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, are o atitudine mai putin optimista decât colegii sai in ceea ce priveste sprijinul oferit de o parte dintre deputatii-comunisti pentru candidatura coalitiei la presedintia tarii.

Cu toate acestea, dupa cum asigura Diacov, “la ora actuala nu este luata in calcul posibilitatea unei aliante cu Partidul Comunistilor”.

Însa, pe masura ce tensiunea politica din Republica Moldova va creste, actualul lider al Partidului Democrat, Marian Lupu, care s-a retras la inceputul lui iulie din Partidul Comunistilor, ar putea ceda si accepta o alianta cu fostii sai tovarasi de partid, considera liderul Miscarii (proruse) “Ravnopravie”, Valeri Klimenko.

Este adevarat ca o asemenea evolutie este putin probabila, ca si varianta unor acorduri separate dintre Voronin si liderii “coalitiei celor 4”, care vor incerca, fara indoiala, sa foloseasca puterea cucerita pentru a lichida Partidul Comunistilor.

În opinia lui Klimenko, scenariul cel mai probabil pentru Republica Moldova este cel al unei crize politice de durata, cu un sir intreg de campanii electorale, care nu vor aduce insa un avantaj semnificativ niciuneia dintre parti.

De altfel, dupa cum subliniaza Klimenko, “fantoma interminabilelor alegeri anticipate” nu ar fi bântuit acum Republica Moldova daca in ajunul alegerilor din 5 aprilie Partidul Comunistilor nu s-ar fi straduit sa-si suprime de pe scena politica toti potentialii aliati.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.