Un preot cere 800 de euro pentru o nuntă

Tot mai multe cupluri de români care muncesc în strãinãtate şi vin să-şi facã nunta în ţară sunt victime ale preoţilor dornici de câştiguri uşoare.

.
Românii veniţi din Italia sau din Spania pentru a se căsători în ţară îşi plătesc slujba de la biserică în euro. La cursul zilei, evident, şi cu o suprataxă de „stranier”.

Ioana şi Nicuşor s-au întors anul acesta din Spania, dupã o perioadã de cinci ani departe de casã, pentru a rãmâne în ţarã şi pentru a face nunta.

Dupã o discuţie cu preotul care urma sã-i cãsãtoreascã, tinerii au rãmas surprinşi de tarifele bisericii: “Când am mers sã vorbim cu preotul ne-a spus cã slujba costã aproximativ 1.000-1.200 de lei, dar cã este foarte puţin şi dacã vrem ca toţi preoţii sã fie mulţumiţi ar trebui sã dãm 1.500-2.000 de lei. Iar dacã vrem ca toatã lumea sã fie mulţumitã cel mai bine ar fi sã dãm 2.500 de lei (600 de euro)”.

“În Spania, am muncit foarte mult pentru banii aceştia, nu am fost la furat, poate dacã îi furam nu-mi era greu sã dau 600 de euro la bisericã” , povesteşte Nicuşor.

Tinerilor nu le pare rãu cã au fãcut nunta în ţarã, însã regretã faptul cã a trebuit sã îndure ruşinea de a negocia cu preotul tariful pentru nuntã.

Purtãtorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Bucureşti, pãrintele Visarion Alexa, a declarat: “În Bisericã, nu existã termenul de taxe ci de contribuţie. Totul rãmâne la latitudinea credinciosului care este informat de bisericã.”

800 de euro pentru o nuntă la Mitropolia din Târgovişte

În ciuda declaraţiilor oficiale ale reprezentantului Biserici, acţiunile de înşelãciune ale preoţilor continuã sã facã victime.
Astfel, este şi cazul pãrintelui Constantin din Târgovişte care s-a gândit cã pentru o nuntã poate câştiga nici mai mult nici mai puţin de 800 de euro.

Pentru a verifica autenticitatea declaraţiilor tinerilor din Târgovişte, preotul a fost sunat de un reporter Adevărul care a pretins că este o tânãrã româncã stabilitã în Italia care vrea să se căsatorească în România.

Integral în Adevărul

loading...

Citește și
Loading...

11 Comentarii
 1. Spaniolu spune

  Stati sa va explic cum sta treaba pentru ca pe aici multi habar nu au de regulile bisericii.

  Exista la fel ca peste tot in lume o cotizatie anuala pe care crediciosii o platesc la biserica daca fac parte din parohia respectiva si din aceste cotizatii se „intretine” parohia si credinciosii „beneficiaza” de serviciul public religios.

  E simplu e ca la asigurari… daca nu platesti asigurarea cand iti trebuie ceva precum Carnetul de sanatate european…. platesti pe ultimii 5 ani cotizatiile.

  Acum sunt multi care merg la biserica din Pasti in Craciun, probabil si cei care au fost la nunta.

  Si normal sa li se ia mai mult pentru ca ei nu au platit aceste cotizatii anuale.

  Sa vedeti la Catolici la inmormantare cum este. Familia mortului are de platit cotizatiile pe toti anuii la preotul catolic daca vrea sa i se faca inmormantarea.

 2. ioana spune

  Domnule „spaniolu`” care incerci sa comentezi aiurea in necunostinta de cauza, tin sa te anunt ca eu sunt greco-catolica si merg la ceremoniile religioase destul de des si te contrazic total, nu ai dreptate DELOC.
  La mine la biserica majoritatea preotilor celebreaza cununii si inmormantari fara a-ti percepe bani,chiar daca nu ai platit nici o cotizatie anuala, insa daca vrei sa donezi o anumita suma de bani este bine venita…. dar primesti un ACT de donatie.
  Eu ma casatoresc anul acesta, iar preotul nu mi-a cerut NIMIC baiete…. Asa ca nu mai acuza pe nedrept.

 3. mihai spune

  Doamnisoara ioana, inteleg biserica greco-catolica de a nu percepe taxe sau donatii, dar pe de alta parte sti ce salariu are un preot ortodox prin comparatie cu unul greco-catolic?
  In cazul ce fata este o exagerare si cum si presei ii place sa mai umfle un pic… normal ca se ajunge aici…

 4. ana spune

  un preot greco-catolic are un salariu mult mai mic decat unul ortodox (jumatate decat castiga unul ortodox). statul ajuta mai mult BO, pentru ca suntem o tara majoritar ortodoxa. statul trebuie sa ajute bisericile, singure nu se pot intretine.

 5. flora spune

  mihai lucrurile nu stau tocmai asa.
  un preot greco-catolic sau romano-catolic are un salariu mult mai mic decat unul ortodox.
  bc primeste mai putin de la stat fiind mai putini credinciosi.

 6. adina spune

  Nu stiu, dar nu mi se pare corect : de ce preotii ortodocsi au salarii mult mai mari decat ceilalti ? Asta e sistemul romanesc ??? Nu trebuie comparati, sunt toti PREOTI.

 7. andrei preda spune

  Fratilor sa vedeti la VASLUI popii au pus cote de lumanari pe bietii oamenii mai ales cei de la tara si afacerea secolului de miliarde…600 de euroi semnatura noului episcop al husilor pe Antimise…o sa fuga lumea din biserici cand vad asta.puteti sa verificati cei de la ziar chiar de la popi .Trageti un semnal de alarma

 8. burlacu.aniram spune

  DEŞI SUNT ORTODOXĂ, NU SUNT DE ACORD CA PREOŢII PRTODOCŞI SĂ FIE MAI BINE PLĂTIŢI DECÂT CEI CATOLICI. ŞI UNII ŞI ALŢII SUNT PREOŢI. CA SĂ NU MAI ZICEM, DE PROGRAMUL MULT MAI ÂNCĂRCAT AL PREOŢILOR CATOLICI, CARE AU TREI LITURGII PE ZI, ACTIVITĂŢI CU COPIII, TINERII ŞI ADULŢII, ETC, ETC. PE CÂND ORTODOCŞII, AU PROGRAM, DOAR VINEREA, DUMINICA ŞI LA SĂRBĂTORI. EU, ÎI APRECIEZ AMBELE CATEGORII DE PREOŢI. REPET, SUNT ORTODOXĂ, IUBESC LA FEL D EMULT AMBELE RITURI PENTRU CĂ, AMBELE ÎL PREAMĂRESC PE ACELAŞI DUMNEZEU. ESTE O MARE NEDREPTATE, O MARE DISCRIMINARE PRIVITOR LA SALARIZAREA PREOŢILORORTODOCŞI , FAŢĂ DE CEI CATOLICI CARE, ULTIMII, MUNCESC MULT MAI MULT. SĂ FIE TOŢI PREOŢII PLĂTIŢI LA FEL, ŢINÂNDU-SE SEAMA DOAR DE VECHIME,GRAD,EVENTUALE TITLURI, ETC.

 9. Andrei spune

  Nedusii la biserica(adica cei care nu merg frecvent si trec pe acolo decat de Sfanta Inviere) sa nu vorbeasca prostii,ca ei cred ca tot ce zboara se manaca!La biserica cu voi, sa mai vina mintea la cap si o sa intelegeti si voi cum stau lucrurile.

 10. ortodox spune

  ,,Preotii,, catolici nu ar trebui sa ceara nici un ban la ,,servicii,, si nici sa aib avreun salariu petru activitatea bisericeasca, pentru ca nu au ce oferi. ei nu au harul preotiei, deci nu pot savarsi cele preotesti, astfel ca acele ,,minciuno-servicii,, nu au de ce sa fie platite. catolicii sunt eretici si nu au har

 11. cipi spune

  Cine naiba esti tu, imbecil care te intitulezi „ortodox”???
  Vorbest baloane si de fapt habar n-ai pe ce lume traiesti..
  Vai de ortodoxia ta….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.