Veniturile bugetului de stat, diminuate cu 7,09 miliarde lei la rectificare

Veniturile bugetului de stat pe anul 2009 vor fi diminuate cu 7,09 miliarde lei, potrivit proiectului de rectificare bugetara transmis patronatelor si sindicatelor, document discutat miercuri (26 august 2009) in sedinta de Guvern.

Fata de proiectia bugetara initiala, incasarile din taxa pe valoarea adaugata (TVA) vor fi reduse cu 4,237 miliarde lei, estimare bazata pe accentuarea diminuarii activitatii pe principalele ramuri ale economiei (in industrie cu 8%, constructii cu 16,9%, sectorul serviciilor cu 6,2%, agricultura cu 12%).

Veniturile din impozitul pe profit sunt planificate in scadere cu 443 milioane lei, in principal din cauza reducerii cifrei de afaceri si diminuarii productivitatii muncii in economie, iar cele din accize cu 362,2 milioane lei, ca urmare a scaderii cu 2% a industriei prelucratoare (fabricarea produselor din tutun).

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, se impune rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat in corelatie cu evolutia prognozata a indicatorilor macroeconomici si cu masurile instituite.

“Datorita mediului extern nefavorabil, România se confrunta cu o recesiune economica mai severa decât s-a anticipat initial. Desi implementarea programului anti-criza a reusit sa duca la normalizarea conditiilor financiare, contractia activitatii economice se anticipeaza a fi mai mare fata de proiectiile initiale.

Pentru intregul an 2009 se anticipeaza o contractie a activitatii economice de -8% pâna la -8,5%, astfel incât produsul intern brut (PIB) se estimeaza sa inregistreze o valoare nominala de 497.325 miliarde lei”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta privind rectificarea bugetara.

În conditiile economice actuale, se estimeaza pentru anul 2009 incasari mai mici ale veniturilor bugetului general consolidat cu aproximativ 17,4 miliarde lei, din cauza scaderii veniturilor incasate din TVA, contributii sociale si venituri nefiscale.

Pe fondul scaderii semnificative a veniturilor bugetare, este nevoie de o redimensionare a deficitului bugetar, pe baza schimbarilor aparute in economie. În aceste conditii se estimeaza un nivel al deficitului bugetului general consolidat de 7,3% din PIB.

Reducerea veniturilor incasate din contributii sociale, precum si deteriorarea unor indicatori care au stat la baza fundamentarii bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetului asigurarilor pentru somaj, cum ar fi cresterea numarului de someri ca urmare a restructurarii activitatii principalilor operatori economici si diminuarea câstigului mediu brut impune crearea cadrului legal pentru asigurarea fondurilor bugetare necesare platii integrale si la timp a pensiilor de asigurari sociale de stat, a indemnizatiilor pentru somaj, precum si a cotelor de contributii sociale aferente acestor indemnizatii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.