Ajutoarele de stat în domeniul agriculturii se vor acorda numai formelor asociative

Ajutoarele de stat in domeniul agriculturii se vor acorda din 2010 numai formelor asociative, a declarat joi (27 august 2009) secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), Catalin Aurelian Rosculete.

“Au fost stabilite, deja, cu Comisia Europeana 21 de norme pentru acordarea ajutoarelor de stat in domeniul agriculturii, care au fost impartite in doua proiecte de legi, unul pentru IMM-uri si altul pentru intreprinderile mari”, a spus Rosculete.

El a precizat ca aceste acte normative vor reprezenta de fapt baza de la care se vor acorda ulterior toate ajutoarele de stat din sectorul agricol. Unul dintre proiecte este publicat pe site-ul MAPDR si se afla in dezbatere publica.

Proiectul stabileste cadrul general de acordare a ajutoarelor de stat prevazute de Regulamentul Comisiei Europene (CE) nr. 1857/2006 pentru intreprinderile mici si mijlocii din domeniul productiei de produse agricole, pentru stimularea competitivitatii agricultorilor, asigurarea securitatii alimentare a populatiei si protejarea mediului.

Citeste si:  Profitul Petrom a scăzut cu 33%, în primele 9 luni din 2009

MAPDR va asigura elaborarea reglementarilor sectoriale si gestionarea fondurilor financiare, necesare acordarii ajutoarelor de stat, iar Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va fi responsabila cu implementarea formelor de ajutor de stat.

Potrivit proiectului, beneficiarii ajutoarelor de stat sunt intreprinderile mici si mijlocii, definite conform Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca obiect de activitate productia primara de produse agricole.

Formele de ajutor de stat in domeniul agriculturii cuprinse in proiectul de act normativ sunt orientate pentru investitii in exploatatiile agricole, pentru conservarea peisajelor si a constructiilor traditionale, dar si pentru transferul cladirilor agricole in interes public.

Citeste si:  "Thermal Energy Forum 2015", primul forum dedicat energiei termice

De asemenea, Guvernul este abilitat sa acorde ajutoare de stat pentru instalarea tinerilor agricultori, pentru pensionarea anticipata a agricultorilor, pentru constituirea grupurilor de producatori, in cazul pierderilor cauzate de boli ale animalelor si culturilor agricole sau in cazul infestarilor parazitare, pentru pierderile datorate conditiilor meteorologice nefavorabile.

Conform proiectului, mai pot fi acordate ajutore de stat pentru plata primelor de asigurare, pentru restructurarea exploatatiilor agricole si comasarea terenurilor, pentru incurajarea obtinerii produselor agricole de calitate, pentru furnizarea de asistenta tehnica in sectorul agricol, pentru sectorul cresterii animalelor.

În aplicarea prezentei legi, Guvernul initiaza hotarâri prin care se instituie scheme de ajutor de stat pentru fiecare masura prevazuter anterior, cu respectarea prevederilor comunitare si nationale in domeniul ajutorului de stat.

Ajutoarele de stat prevazute se aplica indiferent daca proiectul sau activitatea subventionata este finantata integral din resurse nationale sau partial de Comunitatea Europeana, in conformitate cu prevederile art. 19 din Regulamentului (CE) nr. 1857/2006.

Citeste si:  Italienii ne-au luat Lunca Dunării. Ce fac cu ea

De asemenea, schemele de ajutor de stat initiate in aplicarea prezentei legi sunt in concordanta cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1857/2006 cu privire la aplicarea art. 87 si 88 din Tratat privind ajutoarele de stat acordate intreprinderilor mici si mijlocii din domeniul producerii de produse agricole.

Potrivit actului normativ, utilizarea ajutorului pentru alte scopuri decât cele pentru care a fost solicitat este interzisa si se considera ajutor necuvenit. Sumele necuvenite acordate sub forma de sprijin se recupereaza, cu aplicarea dobânzilor si penalitatilor prevazute de legislatia in vigoare.

Acest proiect de lege va fi dezbatut in prima faza cu organizatiile profesionale, dupa care va fi inaintat Guvernului României si Comisiei Europene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close