Cât trebuie să câştige profesorii?

Deşi se aşteaptă de la ei o misiune aproape de apostolat, dascălii României nu sînt plătiţi ca atare. După ce, anul trecut, s-a stabilit prin lege ca salariile dascălilor să fie majorate cu 50 de procente, realitatea a luat-o razna şi socotelile s-au schimbat cu 180 de grade. Promisiunea de a aduce sistemul educaţional în vîrful piramidei salariale s-a soldat cu o cădere dureroasă.

Din cele 15 trepte de salarizare, învăţămîntul se află, la ora actuală, pe treapta a treia sau a patra. Pînă la 15 mai e cale lungă. Toţi ne-au luat-o înainte! E o bătaie de joc„, a explicat supărat Gheorghe Isvoranu, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţămîntul Preuniversitar.

Astăzi, un profesor de gradul I cu 40 de ani vechime cîştigă 2.743 de lei, iar unul debutant – 1.140 de lei. În Italia, spre exemplu, un începător încasează 1.600 de euro/lună, iar în Germania – 2.500!

Nu ne putem compara nici măcar cu Cehia, Slovenia, Polonia sau Croaţia. Au început să ne depăşească albanezii şi bulgarii. Dacă vrea să mai taie din salarii, domnul Boc să se ducă în Congo sau în Kenya, unde învăţămîntul e doar pe primele ramuri ale copacilor„, a adăugat dl Isvoranu.

Iar premierul chiar vrea să taie din salarii! Potrivit ultimelor cifre privind grila de salarizare, un profesor cu gradul întîi va încasa 4,1 salarii minime pe economie, cel debutant va cîştiga mai puţin cu 7 lei decît acum, iar învăţătorul debutant va pierde 188 de lei.

La 14 septembrie, dascălii ar trebui să-şi aştepte elevii. Dar pe lîngă mizeria din şcoli, amărăciunea lor va estompa sunetul clopoţelului. E foarte posibil ca 14 septembrie să înceapă cu proteste şi cu lacăte pe uşi. Fiindcă în această toamnă, salariile cadrelor didactice se transformă în colaci daţi de pomană. O pomană oferită în silă de nişte guvernanţi cu şcoală multă, dar care au uitat cine i-a învăţat.

Sursa: Evenimentul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.