Churchill vroia sa-i mobilizeze pe hitleristii invinsi ca sa alunge trupele rusesti din Europa de Est

În primavara lui 1945, aflând ca americanii intentioneaza sa-si intrerupa ofensiva dinspre Vest asupra Berlinului si sa lase capitala germana prada Armatei Rosii, Winston Churchill s-a revoltat:

el le-a recomandat aliatilor sa-si continue ofensiva spre Est, inainte ca rusii sa-si manifeste dorinta de a pune in practica acordul mai vechi privind viitoarea orânduire politica a Europei, noteaza istoricul Max Hastings, care isi continua, in paginile publicatiei britanice Daily Mail, seria de articole despre premierul britanic.

Potrivit lui Hastings, Churchill intentiona chiar sa-i mobilizeze pe hitleristii invinsi pentru a-i scoate pe rusi din Europa de Est. La rândul sau, Stalin il privea pe Churchill cu mare suspiciune, temându-se ca Occidentul va incheia o pace separata cu Hitler si, posibil, va intoarce armele impotriva URSS.

Americanii, insa, nu doreau o confruntare cu Moscova si incercau sa-l frâneze pe Churchill, subliniaza autorul articolului.
De asemenea, in 1941 Churchill credea ca, odata cu incheierea razboiului, SUA si Imperiul Britanic vor crea cel mai puternic bloc militar din istorie, insa in 1945 URSS s-a dovedit mult mai puternica, iar Marea Britanie – mai slaba decât se astepta el.

În afara de aceasta, Churchill era ingrijorat de soarta Poloniei, care s-a pomenit sub puterea URSS.
“La scurt timp dupa capitularea Germaniei, Churchill si-a surprins Statul Major cu intrebarea daca trupele anglo-americane ar fi in stare sa inceapa o ofensiva in vederea expulzarii trupelor sovietice”, scrie Hastings, potrivit caruia Churchill dorea o solutionare corecta a problemei Poloniei. Churchill i-a informat pe militari ca vor dispune de soldatii si potentialul german ramas disponibil.

“Cu alte cuvinte, germanii invinsi ar fi urmat sa fie atrasi de partea Occidentului”, explica autorul articolului. A fost fixata chiar data unei noi ofensive, sub numele de cod “Operatiunea Unthinkable (Inemaginabilul)”: 1 iulie 1945.

Ministerul de Externe si comandantul suprem al Armatei britancie, Sir Alan Brooke, erau speriati de intentiile belicoase ale lui Churchill. Cu toate acestea, Statul Major a analizat, intr-o atmosfera strict secreta, scenariul privind declansarea de actiuni militare impotriva rusilor, iar Stalin, dupa cum era de asteptat, a aflat in curând de acest lucru.

Publicul larg, insa, nu a aflat de ideea lui Churchill decât in 1998, când Arhiva Nationala a Marii Britanii a desecretizat documentele doveditoare. În raportul elaborat pentru Churchill, strategii britanici subliniau la acea data ca rusii ar putea face apel la tactica ce le-a adus succes in lupta impotriva germanilor: defensiva pe teritoriul imens al URSS.

Generalii britanici calculasera ca pentru ofensiva ar fi nevoie de 47 de divizii, inclusiv 14 de tancuri, si alte 40 de divizii ar trebui tinute in rezerva. Rusii, in schimb, puteau sa scoata in lupta de doua ori mai multi soldati si tancuri.
Statul Major al Armatei britanice a conchis atunci ca un razboi impotriva URSS s-ar dovedi costisitor si de durata.

De asemenea, britanicii au pus la indoiala faptul ca soldatii germani care luptasera pe Frontul de Est vor dori sa revina acolo. În jurnalul sau, Brooke a catalogat ideea lui Churchill drept “fantasmagorica”, iar sansele de reusita – “extrem de reduse”.

În raportul militarilor britanici se mai spunea ca Marea Britanie nu va putea lupta cu URSS fara resurse americane.

“Peste alte câteva zile, dosarul pe marginea Operatiunii Unthinkable a fost inchis: presedintele (american) Harry S. Truman a trimis o telegrama in care declara clar ca americanii nu vor incerca sa-i scoata cu forta pe rusi din Polonia si nici macar nu vor ameninta Moscova cu asemenea actiuni”, noteaza istoricul britanic.

Churchill nu s-a indoit nicio clipa de relele intentii ale URSS in ceea ce priveste Europa de Est si lumea intreaga, scrie Hastings, potrivit caruia, din acest punct de vedere, premierul britanic si-a devansat timpurile.

În august 1946, când, temându-se de un conflict cu URSS, Statul Major al SUA a inceput sa elaboreze la rândul sau un scenariu de actiuni pentru o asemenea eventualitate, la Londra s-a dat jos de pe raft dosarul privind “Operatiunea Unthinkable”.

“Încercarea de a elibera Europa de Est prin forta armelor nu a fost niciodata considerata acceptabila din punct de vedere politic sau realizabila in practica din punct de vedere militar, insa pregatirea militarilor (occidentali) pentru un conflict cu URSS a devenit una dintre principalele trasaturi ale Razboiului Rece”, conchide istoricul britanic.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.