Conrad Murray, „doctorul Mabuse” a lui Michael Jackson?

Banuit ca i-ar fi injectat Propofol, un anestezic puternic, lui Michael Jackson cu putin timp inainte de moartea acestuia, doctorul Conrad Murray risca sa fie acuzat de omucidere involuntara.

Cum a ajuns un simplu cardiolog din Texas in centrul unuia din cele mai mari scandaluri de la Hollywood? Lui Conrad Murray, pe punctul de a fi retinut pentru omor involuntar, nu-i vine sa creada, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Acum patru luni incepea o perioada ce se anunta ca cea mai frumoasa promovare din cariera sa: medic personal al lui Michael Jackson.
Regele muzicii pop! Cei 2 se intâlnisera intâmplator la Las Vegas in 2006, când doctorul l-a consultat pe unul din copiii megastarului, care era racit.

Trei ani mai târziu, Conrad Murray, nepotul unor negri saraci, urma sa asigure ingrijirea medicala a cântaretului, cu ocazia intoarcerii sale pe scena, dupa ani lungi de absenta.

Putea astfel sa-si regleze situatia financiara si sa-si faca un renume de invidiat. Credea ca pentru asta era suficient sa aiba grija de “pacientul” sau deosebit.
Dupa 6 saptamâni de servicii “loiale”, starul a murit, singurul martor la moartea acestuia fiind doctorul Murray.

Era 25 iunie. Intrat intr-un vârtej mediatic planetar, medicul practician domiciliat in Texas a fost imediat aruncat pe altarul celor mai urâti oameni din lume.

Ancheta Politiei din Los Angeles, care-l banuia inca din ziua mortii lui Michael Jackson, a dus luni la concluzia unei supradoze de anestezic puternic, Propofol, pe care Murray a marturisit ca i-l administra aproape in fiecare seara, in doze de 50 mg.

Raportul de 32 de pagini al Politiei arata o noapte uluitoare, cu multe injectii, care au precedat moartea cântaretului si care spune multe despre relatia complexa dintre star si medicul sau.

Acesta ar fi afirmat, conform site-ului people TMZ, ca nu stia nimic despre dependenta de medicamente ale lui Michael Jackson atunci când s-a angajat in serviciul lui, in mai 2009, desi acesta era un lucru foarte cunoscut la Los Angeles.

Toti aveau cunostinta despre obiceiurile starului, care fusese la mai multe cure de dezintoxicare.
Ca dovada a bunei sale credinte, doctorul Murray ar fi spus Politiei ca a vrut sa intrerupa dependenta de Propofol, incercând sa-i administreze cântaretului alte medicamente, “mai putin periculoase”.

Propofolul este un anestezic atât de puternic incât nu se foloseste decât in spitale sau, mai rar, in cabinete medicale, sub stricta supraveghere medicala. Este suficienta intreruperea injectiei pentru ca pacientul adormit sa se trezeasca.

O supradoza determina o brusca insuficienta respiratorie si cardiovasculara, care poate determina un stop cardiac, asa cum s-a intâmplat in cazul lui Michael Jackson. Iata cronologia noptii 24-25 iunie, asa cum reiese din raportul Politiei: la ora 01h30, doctorul ii da 10 mg de Valium.

La ora 02h00, ii injecteaza 2 mg de sedativ Ativan, apoi 2 mg de antidepresiv Versed (ora 03h00), urmat de o alta doza de sedativ la 05h00 si apoi un alt antidepresiv, la 07h30.

Dar Michael Jackson, insomniac cronic, nu reuseste sa adoarma si-l roaga de mai multe ori pe doctor sa-i dea ceea ce el numeste “laptele”, din cauza culorii albe a anestezicului.

La ora 10h40, ii administreaza 25 mg de Propofol. Michael Jackson adoarme in sfârsit, dar pentru totdeauna.

Conrad Murray nu va mai avea niciodata de-a face cu capriciile starului. Va trebui probabil sa raspunda acuzatiilor de grava neglijenta profesionala, iar familia Jackson se ambitioneaza sa vada in el un ucigas.

Întrebarea pe care multi si-o pun este cum un cardiolog cu o buna reputatie in mai multe state in care a lucrat a putut sa cedeze la toate capriciile starului. Raspunsul este simplu pentru cei care cunosc acest mediu: daca Murray ar fi refuzat, ar fi fost imediat concediat.

Michael Jackson a avut zeci de medici pe care i-a concediat fiindca refuzau sa-i faca jocul. Doctorul Murray, impovarat de datorii, traia bine, gazduit in imensa resedinta a lui Michael Jackson de la Holmby Hills, la Los Angeles.

Celebritate si 150.000 de dolari promisi pe luna ca salariu (pe care promotorul turneului, AEG, nu i-a platit niciodata), fara a avea alta grija decât sanatatea starului si a copiilor sai.

Putinele fotografii ale lui Conrad Murray aparute in presa nu-l arata deloc ca pe “un doctor Mabuse” (personaj literar creat de Norbert Jacques in 1921;
psiholog, hipnotizator, geniu al crimei ce se ascunde sub multiple masti si personalitati; multe ecranizari cinematografice celebre – n.red.) rau intentionat. Se observa chiar o anumita gingasie.

Singura sa aparitie in public de la moartea lui Michael Jackson, la casa lui din Houston, postata pe YouTube, a fost cea a unui om abatut si profund indurerat de scandalul din jurul sau.

“Va rog, lasati-ma in pace”, spune publicului doctorul care traieste inchis, amenintat cu moartea si protejat 24 de ore din 24, pa banii lui, de o garda de corp.

“Am spus adevarul si sunt sigur ca el va triumfa”, marturiseste el in acest straniu mesaj, care alimenteaza zvonurile despre starea sa aparent suicidara.
Trecutul lui Conrad Murray este cel al unui personaj destul de banal.

Tatal sau a fost primul din familie care a avut o stralucita cariera de medic.
Conrad s-a nascut in 1953 in insula Grenada si a fost crescut de mama, o femeie din Trinidad-Tobago care nu s-a casatorit niciodata cu tatal lui Conrad.

Alegând calea tatalui, plina de promisiuni, Conrad Murray isi incepe studiile medicale la 27 de ani, la Texas Southern University.
Obtine diploma cu felicitarile juriului si continua apoi studiile la Nashville, in Tennessee si se specializeaza in cardiologie la Tucson University, in Arizona.

Îsi deschide un cabinet la Houston, in 1990, unde ingrijeste indeosebi negri americani din cartierele sarace.
De la moartea lui Michael Jackson, presa incearca sa faca din el “criminalul perfect”, publicând povesti despre falimentul personal, obisnuite in Statele Unite, acuzatiile de violenta conjugala, de care a fost absolvit, despre impozite sau pensii alimentare neplatite.

Se pare ca doctorul a tratat starea financiara personala cu usurinta. Cel care si-a exercitat profesia in California, Nevada si Texas a fost condamnat la plata mai multor amenzi de-a lungul anilor: 1.500 de dolari in 1993, 20.000 de dolari in 2001, 21.000 de dolari in 2003.

A facut obiectul multor plângeri din partea partenerilor cu care a lucrat, toate rezolvate pe cale amiabila, si trebuie sa achite 700.000 de dolari pentru facturile din ultimele luni.
Oare aceasta lipsa de responsabilitate l-a facut sa-l omoare fara sa vrea pe Michael Jackson in iunie?

Ramân destule lucruri nelamurite, pe care ancheta va incerca sa le rezolve: cantitatile foarte mari de Propofol gasite la el, zecile de retete medicale destinate starului, tentativa de reanimare facuta pe un pat moale in loc de podea…

Conrad Murray n-a avut totusi niciodata probleme de etica medicala in 20 de ani de cariera. A cooperat cu Politia.
Pâna a ajuns la Michael Jackson, nu avea deloc profilul “doctorilor Feelgood” (expresie din argoul anglo-saxon, care desemneaza un doctor gata sa prescrie multe medicamente – n.red.), care fac ravagii printre starurile de la Los Angeles.

Printre aceste personaje, un oarecare doctor Klein, dermatolog al lui Michael Jackson.
“Regele Botoxului”, cum l-a poreclit Hollywoodul. Umbla in Rolls-Royce, poarta ceas Rolex din aur, detine colectii de picturi de maestri celebri si locuieste intr-o vila de vis la Laguna Beach.

Anchetatorii nu si-au spus ultimul cuvânt asupra lui Arnold Klein si a celorlalti medici care gravitau in jurul lui Michael Jackson inaintea lui Murray.
Oare maruntul cardiolog din Texas, devenit medicul starului, sa fi facut greseala sa creada ca ar putea sa-l salveze pe Jackson de dependenta de medicamente?

Conform raportului Politiei, este sigur ca ar fi reusit. A reusit chiar sa-l adoarma – o data, pe 23 iunie – pe cântaret fara Propofol, dar administrându-i un amestec de alte medicamente.

Misiune imposibila? Înaintea lui Michael Jackson, alte staruri au murit in acelasi fel, de la Elvis Presley la Marilyn Monroe, se incheie articolul din Le Figaro.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. CC spune

    NU INCERCATI,SA-L SCOATETI NEVINOVAT,PE MURRAY!NICI PE CEILALTI”MEDICI”CARE L-AU FACUT DEPENDENT,PE MJ,DE MEDICAMENTE!TOTI SANT CRIMINALI SI TREBUIE PEDEPSITI!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.