EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Copiii din Iaşi sunt înghesuiţi la grădiniţe ca în cutiile de conserve

1

Gradinitele se pregatesc pentru noul an scolar cu grupe de cite 30-40 de copii. Spatiile sint insuficiente, iar personalul, la fel. Cei aproximativ 8000 de copii vor sta la ore precum in cutiile de conserve, inghesuiti in sali supraaglomerate, fara locuri de joaca amenajate corespunzator. Preocupate de criza locurilor in grupe si in lipsa unui plan eficient de modernizare a spatiilor de catre Primarie, directoarele lasa spatiile de joaca in coada listei de prioritati.

Parintii se pling, s-au purtat discutii, dar deocamdata asta este situatia. Nu ne apartine noua chestiunea, tine de administratia locala„, a declarat Georgeta Beraru, inspector cu invatamintul prescolar.

Ea este insa multumita ca asa inghesuiti cum sint, copiii macar au incaput toti. Cu suplimentari de grupe, cu grupe incarcate pina la refuz, unde numai „educatie timpurie” nu se poate face, planul a fost realizat.

In mod oficial, ne-au fost initial aprobate 6.000 de locuri, dar in final au fost suplimentate pina la 8.000. Nu mai sint in prezent cereri neacoperite„, spune Georgeta Beraru.

La Gradinita cu program prelungit „Cuvioasa Parascheva”, cea mai mare din oras, vor invata 425 de prescolari. La grupa mica sint inscrisi 92 de copii, in doua grupe, asadar 41 de copii intr-o grupa, dublu decit norma legala.

O solutie, sustine ea, ar fi construirea unei gradinite in zona Nicolina, pentru decongestionarea spatiilor. Pentru cele doua grupe mici este angajata numai o ingrijitoare.
Spatiul de joaca pentru copii este amenajat in spatele si in partea laterala a gradinitei, pe o suprafata de 1.570 de mp. Aparatele de joaca sint din metal in mare parte si, chiar daca au mai fost reabilitate in decursul anilor, nu au mai fost inlocuite de la deschiderea gradinitei, din anul 1980.

Pina la spatiile de joaca, Gradinita nr. 21 ar mai avea nevoie de aproximativ 200.000 lei pentru amenajarea exteriorului, dotarea bucatariei cu mobilier de inox si aparate electrocanice, pentru ca aici lucreaza doar doua persoane pentru a asigura masa celor 425 de copii.

La Gradinita cu program prelungit nr. 21 din zona Zimbru, principala preocupare este reamenajarea spatiilor pentru inca trei grupe in partea de cladire ocupata inca de Sectia nr. 1 de Politie. Aici vor invata 325 de copii, respectiv 11 grupe. La grupa mica sint 3 clase, a cite 30 de copii.

Pe linga criza locurilor, gradinitele se mai confrunta cu o problema: lipsa spatiilor de joaca. Astfel ca prescolarii nu doar ca sint in numar dublu decit dimensiunea fireasca a unei grupe, dar stau precum in cutiile de conserve la propriu: nu au unde iesi afara sa se joace, sa respire aer curat, sa faca miscare.

Jean- Fernand, un voluntar francez venit intr-un schimb de experienta la Gradinita 29, din spatele Liceului Tehnoton, a definit gradinitele din Romania o „colivie de pasarele, ce nu au posibilitatea de a se bucura, de a zbura, de a se destinde, in pofida curateniei si a decorarilor„.

Sursa: Ziarul de Iasi

loading...

Citește și
1 Comentariu
 1. Dingo spune

  Pai,… ati facut biserici multe…
  Trimiteti acum copii la biserica….
  Nu ?
  Energia si caramizile s-au dus acolo, naivilor.
  Ce credeati ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.