Epoca tiranilor cu notorietate

Pazea, Hollywood, Bollywood si alte staruri mondene! Lumea a intrat in epoca tiranilor cu notorietate. Astazi, actiunile unui dictator sau altuia ajung aproape aproape zilnic pe primele pagini ale tabloidelor.

Cu toate acestea, doar cu câtiva ani in urma despotii “mergeau pe burta”: Saddam Hussein se ascundea in groapa de sub pamânt, Muammar al-Gaddafi incerca sa-l imbuneze pe “cowboy-ul american”, iar tronul lui Bashar al-Assad se clatina puternic in Siria, aminteste jurnalista Claudia Rosett in paginile publicatiei americane Forbes.

În prezent, insa, presedintele american Barack Obama desfasoara politica “respectului reciproc”, astfel ca liderii de la Teheran, Tripoli, Phenian si Caracas pot sa-l scuipe linistiti in fata, considera analista.

În septembrie anul trecut, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a organizat in Manhattan un banchet pentru o mie de apropiati de-ai sai, iar in timpul viitoarei reuniuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Al-Gaddafi isi va tine discursul chiar in ziua deschiderii, pe 23 septembrie, subliniaza analista.

“Scena internationala este ocupata de un fel de galaxie ciudata, de alternativa: in cadrul ei se desfasoara competitii nu doar in ceea ce priveste gradul de corectitudine, inalta moralitate sau valori democratice, cât mai ales pe marginea capacitatilor de a tese intrigi, de a epata cu accesorii de lux si, in cele din urma, de a atrage atentia multimii”, noteaza Rosett.

Datorita globalizarii sistemului de comunicare, show-urile de efect, organizate de regimurile dictatoriale pentru propriii cetateni, pot fi vazute acum in intreaga lume.

Drept rezultat, in Occident imaginea despotului se contopeste cu masca notorietatii inofensive – una excentrica, insa care este putin probabil sa mai oglindeasca Raul absolut.

Putin isi arata torsul in fata camerelor de filmat, mass-media relateaza cu cât curaj vâneaza premierul rus tigri, pentru a-l arata apoi cum primeste drept cadou un pui de tigru.

De asemenea, tiranii atrag atentia prin cumparaturile lor luxoase sau, dimpotriva, prin tinutele de o falsa sobrietate, adauga jurnalista.
Problema consta in faptul ca viata mondena a dictatorilor este insotita de afaceri si aliante suspecte, precum si de un fel de solidaritate de gangsteri, care impiedica boicotarea oricarui tiran.

“Acestea sunt celebritati care nu poarta niciun fel de raspundere in fata Legii si in fata electoratului.
Din ce in ce mai des, acesti oameni schimba codurile de comportament fara care nu este posibila o orânduire civilizata a lumii”, conchide autoarea, indemnându-i pe cititori sa nu uite ca tot acest lux, bogatie si stralucire este mentinut pe vârf de baioneta.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.