Fantomele imperiului bântuie Europa

Desi se credea ca in Europa problemele nationale sunt deja de domeniul istoriei, disputa din ultimele zile dintre Ungaria si Slovacia indica altceva, si anume faptul ca proiectul pacifist european se ofileste, in timp ce problema minoritatilor nationale revine in actualitate in tarile de la granita continentului, scrie publicatia britanica Financial Times.

Luni, ambasadorul slovac a fost convocat la ministerul ungar de externe, pentru a da explicatii referitor la interdictia de intrare in Slovacia pentru presedintele ungar, Laszlo Solyom, cu câteva zile in urma, acesta fiind intors din drum in timp ce traversa podul peste Dunare, catre localitatea Komarno/Revkomarom (oras pe malul slovac al Dunarii, fosta parte a orasului maghiar Komarom, n.red.).

Premierul slovac Robert Fico afirma ca vizita lui Solyom – pentru dezvelirea la Komarno a unei statui a regelui ungar intemeietor Sfântul Stefan – avea drept scop provocarea de agitatie in rândul minoritatii maghiare din Slovacia (reprezentând 10% din populatie).

Data la care era programata, si anume aniversarea invadarii Cehoslovaciei in 1968, la care a luat parte si Ungaria, a fost aleasa fara tact iar Fico avertiza asupra riscului unei “violari a suveranitatii Slovaciei”.

Disputa actuala are un fundal. Budapesta a cautat de multa vreme sa intareasca legaturile cu cei de sânge maghiar din România si Slovacia, acordându-le drepturi speciale in Ungaria.

Bratislava considera acest lucru drept revansism care aminteste de politica interbelica a Germaniei in regiunea sudetilor (zona de la marginea de nord si vest a Boemiei si Moraviei, care inainte de razboi avea o puternica minoritate germana, n.red.).

Cauza mai directa a tensiunilor este insa o lege slovaca dura, care va intra in vigoare saptamâna viitoare si va impune amenzi usturatoare pentru incalcari ale unor reguli vagi de promovarea a limbii slovace, etnicii maghiari afirmând ca aceasta contravine drepturilor lor lingvistice.

Komarno nu este desigur Mostar si nici Balcani.
Totusi, disputa ridica intrebari legate de acordul Schengen, OSCE (incapabila sa dezamorseze disputa) si UE (care a refuzat sa se implice), umbrind arestarea unor maghiari acuzati de omorârea brutala a 6 tigani.

Calitatea de membru UE a internalizat aceste probleme in loc sa le rezolve. Lucrurile stau insa si mai rau in sud si est.

Acolo, extinderea UE stagneaza iar Rusia foloseste minoritatile ca pretext, actionând pentru a se impune in Ucraina, Republica Moldova, tarile baltice si Caucaz.

Kremlinul a propus o lege pentru facilitarea interventiei armate, in scopul apararii cetatenilor rusi de peste granite.
Autosatisfactia in materie de minoritati este un lucru periculos, problemele putând mocni ani de zile inainte de a exploda.

Europa trebuie sa solicite de aceea protectia minoritatilor, in interiorul si in afara UE, dar in acelasi timp sa critice ferm folosirea lor de catre bagaciosi din exterior.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.