Sindicatele resping varianta concediului de 10 zile fără plată şi ameninţă cu proteste

0

Nu suntem de acord cu cele 10 zile de concediu fara plata propuse de Guvern, si drept urmare programul actiunilor de protest va isi va urma cursul stabilit, incepând cu luna octombrie, a declarat joi (27 august 2009) Romel Neagu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii.

“Reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie nu sunt de acord cu cele 10 zile fara plata si vor respecta programul anuntat privind actiunile de protest incepând cu luna octombrie.

În acest moment, a fost indeplinita procedura prealabila pentru declansarea conflictului de munca”, a afirmat Neagu.

La rândul sau, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI), Simion Hancescu, a respins varianta concediului de zece zile fara plata, reiterând, totodata, declansarea unor actiuni de protest.

“Respingem aceasta varianta, care este inacceptabila. Deja, in invatamânt s-au disponibilizat 20.000 de posturi de la 1 septembrie (…) sa facem acte patriotice nu se poate.

Cel mai probabil se va ajunge la actiuni de protest”, a spus Hancescu.
Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat ca o varianta privind reducerea timpului de lucru in invatamânt ar putea consta in diminuarea programului de pregatire a profesorilor.

Pe de alta parte, oficialul a specificat faptul ca, in 2009, salariile bugetarilor incadrate intre 600 si 705 lei, ar putea fi majorate. Guvernul a anuntat ca isi va asuma raspunderea pe un proiect de Lege privind restructurarea unor institutii publice.

Odata cu aceasta initiativa urmeaza sa fie aplicate unele masuri cu caracter financiar, printre care se numara si trimiterea angajatilor din sistemul bugetar in concediu fara plata timp de 10 zile, in intervalul septembrie – noiembrie.
O alta varianta prevede ca angajatorii pot decide reducerea programului de lucru, astfel incât venitul lunar al salariatilor sa fie redus cu 15,5%.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.